Областната епизоотична комисия е набелязала мерки срещу разпространение на африканска

...
Областната епизоотична комисия е набелязала мерки срещу разпространение на африканска
Коментари Харесай

Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

Областната епизоотична комисия е набелязала ограничения против разпространяване на африканска чума (АЧС) по свинете, оповестяват от пресцентъра на Областна администрация в Добрич.

Заседанието е било свикано от регионалния шеф Красимир Кирилов във връзка със заповед на изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев за регистриран примитивен случай на болестта при диво прасе в област Варна.

Обявен е първично регистриран случай на заболяването африканска чума при дива свиня в землището на кв. „ Повеляново “, община Девня в област Варна. Красимир Кирилов е разкрил съвещанието и е уведомил присъстващите представители на институции и общини за издадената заповед от шефа на БАБХ, след което е дал думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и началник на Областна дирекция „ Безопасност на храните “ доктор Борислав Каменов. Той е показал в резюме обстоятелствата по разкриване и определяне на случая и неговата непосредственост до промишлени обекти.

В заповедта на шефа на БАБХ са написани ограничения за неразпространение на болестта за територията на цяла Северна България, защото в Румъния има голям брой оповестени огнища на АЧС. Той е обърнал внимание още веднъж за съществено отношение от страна на притежателите на домашни свине. Ловът на диви свине е завършил и ангажимент на ловците е да наблюдават и подават сигнали при разкриване на трупове на диви прасета. Заповедта на шефа на БАБХ е връчена и на управленията на горските и ловни стопанства.

По отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на Добричка област се извършват прецизно написани ограничения за био сигурност, съблюдават се пропускателен режим в обектите и висок хигиеничен надзор на хората, които работят в обектите. На въпрос от страна на общините доктор Каменов е дал отговор, че все още не би трябвало да се прави броене на животните в така наречен задни дворове и е припомнил, че към момента не всички общини имат избрани терени за загробване на животни.

Заместник регионалният шеф Живко Желязков е отправил зов към представителите на локалната власт да подходят отговорно и да дефинират терени, които да се употребяват при потребност за задачата. Областният шеф Красимир Кирилов е уведомил участниците в съвещанието, че ще получат заповедите, в които са написани ограниченията, които всяка една институция би трябвало да предприеме, с цел да не се допусне разпространяване на заразното заболяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР