Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив извършва

...
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив извършва
Коментари Харесай

Затвориха заведението в Розино, след като деца се натровиха с дюнери

Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Пловдив прави инспекции след сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино, община Карлово, оповестиха от пресцентъра на организацията. По информация на родителите децата са консумирали храна от заведение за публично хранене преди да постъпят в учебно заведение. След няколко часа 18 деца са се почувствали зле. 

Обектът е запечатан и се охранява от полицията.

02 октомври 2023, 17:34

20 деца се натровиха - яли дюнери в с. Розино

Децата са се натртовили и са били прегледани в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Д-р Киро Попов “ в Карлово, заяви шефът на здравното заведение доктор Обрейко Обрейков, представен в Българска телеграфна агенция. Няма заплаха за живота им. Ще бъдат направени проучвания в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Уведомена е Регионалната здравна ревизия в Пловдив.

Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив, които са открили, че заведението има краткотрайна регистрация за преместваем обект, според Закона за храните, за период от една година. Удостоверението за регистрация не включва подготвяне на дюнер на място, какъвто децата са показали, че са консумирали тази заран. Инспекторите на регионалната дирекция са открили, че в обекта се оферират и други типове храни, приготвени на място, за които не е подадено съобщение. 

В хода на инспекцията не са открити налични подготвени храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се инспекции на документите за постъпилите в обекта храни и първични материали. 

Инспекторите са взели проби за лабораторен разбор от кухненски повърхности и натривки, в това число от личния състав – един готвач, който е и притежател на обекта. Извършват се инспекции и при снабдители, зареждали заведението в последните дни, за цялостна проследимост на храните.

След осъществената инспекция в обекта, на притежателя ще бъде формиран акт за открито административно нарушаване поради неспазване на режима на работа, за който е получил позволение. 

Инспекцията продължава до цялостното изясняване на случая. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР