Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Кърджали обяви

...
Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Кърджали обяви
Коментари Харесай

В Кърджали е обявена повишена епизоотична готовност

Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Кърджали разгласи нараснала епизоотична подготвеност по отношение на огнищата на заболяването инфлуенца /грип/ по птиците в областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен, заяви шефът на дирекцията доктор Георги Грозев. По думите му задачата е да не се допусне разпространяването на заболяването на територията на област Кърджали.

Мерките за недопускане на инфлуенца по птиците бяха избрани на съвещание на Областната епизоотична комисия през предходната седмица. На притежателите на огромните птицевъдни обекти, които на територията на региона са девет, е разпоредено да обезпечат осъществяването на стерилизация на влизащите транспортни средства и хора в птицефермите, както и на излизащите.

В региона са неразрешени пазарите и изложбите на птици, а също и населването с новоизлюпени еднодневни водоплаващи птици в животинските обекти.

Особено внимание се обръща на биосигурността в персоналните стопанства и огромните птицевъдни обекти. Собствениците, които отглеждат птици в дворовете, са предизвестени да не позволяват излизането на птиците отвън пространствата на развъждане, да не разрешават контакт сред домашни и диви птици, да съхраняват фуражите в закрити пространства.

Те би трябвало неотложно да уведомяват ветеринарния доктор или кмета на обитаемото място за заболели птици и повишена смъртност при птиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР