Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив затвори

...
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив затвори
Коментари Харесай

Затвориха хранителен магазин в Съединение, конфискуваха 65 кг месо

Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) – Пловдив затвори магазин с транжорна в Съединение. Там са открити храни с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, а за част от храните не са показани документи за генезис. От реализация са спрени 65 кг месни артикули, които са ориентирани за заличаване.

Собственикът получава четири акта за открити административни нарушавания в комерсиалния обект и фермата му, ситуирана в същия град.

Провиненията са открити при неочаквана инспекция по едно и също време в индустриалния животновъден обект за развъждане на едри преживни животни (ЕПЖ) и обекта за търговия с храни с транжорна на същия притежател.

Във фермата са установени няколко нарушавания на Закона за ветеринарномедицинската активност – липса на 38 броя паспорти за ЕПЖ, несъблюдение на наложено през месец октомври наставление, както и противоречие сред броя на животните, маркирани в животновъдния дневник и системата ВетИС.

Изготвено е предписание за прекъсване активността на обекта. През почивните дни екипи на ОДБХ ще ревизират дали то се съблюдава.

От  Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) прецизираха, че инспекциите ще продължат в цялата страна по време на формалните празници Коледа и Нова година. Гражданите ще имат опция на подават сигнали при нередности, в това число на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99. Извънредните инспекции ще продължат до 02.01.2023 година в това число.

Инспекторите ще ревизират предприятия за произвеждане, обекти за търговия на едро и дребно с храни, заведения за публично хранене, пазари и тържища в цялата страна. Ще се следи за генезис и вярно предпазване на първични материали и храни, както и за периодите на предпазване и етикетиране. Ще се обърне внимание обезпечени ли са подобаващи условия за измиване и стерилизация, уместно работно облекло и персонални защитни средства на личния състав.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР