Областната администрация в Разград търси кой да реставрира един от

...
Областната администрация в Разград търси кой да реставрира един от
Коментари Харесай

Реставрират Ибрахим паша джамия, построена от български майстори преди 400 г.

Областната администрация в Разград търси кой да реставрира един от най-старите мюсюлмански храмове в България - Ибрахим паша джамия. Тя е издигната през 1616-1617 година от български майстори от село Пороище.
Затворена е от 1984 година както за вярващи, по този начин и за туристи.
Изградена е преди 400 години по поръка на локалния феодал Ибрахим паша по времето на султан Сюлейман І. Тя е незабравим пример на класическата османска архитектура от 17 век.
Легендата споделя, че когато била довършена джамията Ибрахим паша наредил да бъдат убити майсторите й, с цел да не повторят изяществото й. Дюлгерите от Пороище разбрали за неговите планове и си създали дървени криле, с които да избягат. Един ден литнали към планината. Но брадвите, които привързали към крилете, натежали при летенето. Майсторите не съумели да стигнат до планината, с цел да се спасят.
На метри пред храма е повдигнат впечатляващ мемориал на занаятчия Манол с разпънати криле.
Сега регионалният шеф на Разград Гюнай Хюсмен е оповестил инженерингова поръчка на стойност 1 980 000 лева за планиране, СМР и авторски контрол при консервация, реституция и акомодация на храма. Той е със статут на недвижима културна полезност от национално значение. Публична държавна благосъстоятелност е от 3 април т.г.
Ибрахим паша джамия се намира в центъра на Разград. Тя е със застроена повърхност 376 кв. м. В парцела попада още една постройка със смесено предопределение и застроена повърхност 1051 кв. м.
Има 57 прозореца по стените и в основата на купол. В техническата документи за обекта написа, че броят им не е инцидентен. Той е произведение на числата 3 и 19 – 3 като знак на арабските букви в „ Аллах “ и 19 като броя на буквите във формулата „ В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния “ (на арабски).
В каменните стени са завършени над 50 къщички за птици. Това пък се свърза с вярванията за преобразяване на душата в птица.
„ През 1986 година при постоянни археологически изследвания, извършени от Зл. Генова по отношение на планувани консервационно-реставрационни действия, са открити основите на по-стара сграда, която може да бъде избрана като джамия с минаре, преддверие и тюрбе към северозападната стена. Археологически сондажи през 2001 година, извършени от доктор Б. Петрунова и Г. Радославова, удостоверяват версията за по-стара джамия с датировка първата половина на XVI в. “, се сочи още в документите.
На 5 август 2015 година чиновници на община Разград откриха, че е разрушена входната врата на Ибрахим паша джамия. Изрязани бяха част от металните заграждения на входа, с цел да обхванат в храма. Извършени бяха незаконни поправки.
Подът на помещението бе бетониран и по този метод бяха унищожени разкритите археологически разкопки. Извършени бяха бояджийски поправки по достоверните дървени структури и колони.
За причинител бе посочен предприемачът от Дулово Бюрхан Ариф Сюлейман, който се представял за салафит. Заедно с четирима служащия за 10 дни те циментирали основите на джамията и развалили редица достоверни орнаменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР