Областната администрация в Благоевград определи за противоконституционно решението на Общинския

...
Областната администрация в Благоевград определи за противоконституционно решението на Общинския
Коментари Харесай

Банско пак може да строи хотели и нощни клубове

Областната администрация в Благоевград дефинира за противоконституционно решението на Общинския съвет в Банско, забраняващо издаване на позволения за градеж на здания, предопределени за нощни заведения.

Районната прокуратура в Разлог е упълномощила на администрацията в регионалния град да извърши инспекция на решението на общинарите в Банско. Припомняме, с него се не разрешава издаването на позволения за градеж на здания и преустройства на съществуващи пространства в обекти с предопределение за нощни питейни заведения, нощни заведения, казина, игрални зали, еротик питейни заведения и заведения с сходна функционалност.

Според прокуратурата наличието на това решение опонира на съответни разпореждания - член 19 от Конституцията на страната, както и на текстове в Закона за туризма и Закона за устройство на територията.

Това постанова извод, че въпросният административен акт е незаконосъобразен, пишат от прокуратурата.

Според определението общинският съвет не има подготвеност за приемане на решение, с което се не разрешава издаването на позволения за градеж и преустройства на съществуващи пространства. Законът за устройство на територията планува комплициран в действителност състав, който следва да бъде сбъднат за всеки обособен случай по отношение на издаването или отхвърли от издаване на позволение за градеж. Общинският съвет не е способен орган, с цел да забрани авансово всички градежи на избран вид здания в общината.

Прокуратурата не оспорва локалната нужда от контролиране на връзките, свързани с употребата на заведенията за развлечения в Банско. Напротив, тази нужда е налице и в тази посока би могло да бъдат маркирани редица съображения и образци, въпреки всичко пишат от прокуратурата.

Според констатациите опитът на общинския съвет и кмета да одобряват акта като тактика за локалното развиване е незаконосъобразен освен тъй като претекстовете за това са извънредно незадоволително, само че и подари това, че с решението не се приема тактика или проект, а непосредствено се постанова възбрана за реализирането на регламентирана в закона активност от избран административен орган, какъвто е основният проектант на общината.

На процедура с решението се " подрежда " на основния проектант на общината да постановява отвод по всяка една процедура, стартирана за приемане на позволение за градеж на питейни заведения,
казина и други, което също е неприемливо, защото засягат независимите пълномощия на административен орган.

На база тези избрания регионалният шеф на Благоевград е издал заповед на 13 март, сряда, с която е върнал за ново разискване решението на общинарите в Банско. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР