Областната администрация на София обмисля няколко варианта за преместване на

...
Областната администрация на София обмисля няколко варианта за преместване на
Коментари Харесай

Фигурите от Паметника на съветската армия може да се преместят в НИМ

Областната администрация на София обмисля няколко разновидността за пренасяне на Паметника на руската войска - освен в Музея на социалистическото изкуство.

Това излиза наяве от изявление на регионалния шеф Вяра Тодева пред " Капитал ".

Втората алтернатива е фигурите да се реалокират в Националния исторически музей в Бояна, откъдето се чака мнение по случая.

Третият вид е те да бъдат сложени на " друго уместно място на терен държавна благосъстоятелност, който да бъде отвън централната част на столицата ".

" Първата стъпка и при трите разновидността е да възстановим строителните бумаги, с цел да можем да имаме подробна информация за скулптурите и барелефите и да може въз основата на геоложкото изследване да се реши дали същите могат да бъдат ситуирани на съответния терен ", споделя Тодева.

Изчезналите планови бумаги от 50-те години на предишния век са формалната причина, заради която страната не може да стартира от дълго време предстоящото разглобяване на паметника.

След като се избере съответно местонахождение за скулптурите и барелефите, ще би трябвало да се създаде и план за пренасяне, който да се съгласува с министъра на културата след решение на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство, споделя тя.

Постаментите на паметника обаче ще си останат в центъра на София, най-малко до второ решение - т.е. до осъществяване на конкурс за бъдещия образ на Княжеската градина от основния проектант и избор на идея.

Заради градивните недостатъци и заплахата от падащи плочи от главния паметник следва той да бъде заварден, а детайлите от постамента да се закрепят или демонтират.

Всички процедури обаче ще се забавят с незнаен период поради администрация - проблем, който предизвика съществено неодобрение и даже саморъчно чупене на плочата на паметника както в нощта на 17 август от футболни почитатели.

Дори слагането на оградите изискваше разработване на план, който занапред ще се съгласува.

" Преместването на паметника не е мъчно, само че се оказа, че не е толкоз бързо като процедура. Разбирам голямото неспокойствие на жителите, които са очаквали близо 30 години това да се случи, както и че някои са очаквали това да стане единствено с един автограф, само че за жалост процедурата е малко по-дълга и по тази причина се опитваме да осведомяваме жителите и обществеността транспарантно за всички стъпки, с цел да не се основава нереалистично очакване. Другото, което е доста значимо, особено за мен, процедурата да бъде напълно законосъобразна. По този метод ще избегнем всевъзможни обжалвания, което в последна сметка ще бъде и в полза на столичани, а точно всичко да се случи по един безконтролен метод ", споделя Тодева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР