Областна дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде

...
Областна дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде
Коментари Харесай

БАБХ спря дейността на Детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от ясла в Русе

Областна дирекция по сигурност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде и връчи през днешния ден, 28 юни, заповед за краткотрайно преустановяване активността на Детска млечна кухня, обвързвана със случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в град Русе.

Издадено е наставление за прекъсване реализацията на храните от обекта, който към този момент е запечатан до изясняване на обстановката – подозрение за гърмеж от хранително заболяване. От през днешния ден, 28 юни, е спряно изхранването на детското заведение, след позитивните за Салмонела група Б резултати от проучванията на децата.

На 27 юни, от Регионална здравна ревизия – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с доказано за Салмонела гупа Б на дете, посещавало Детска ясла № 9 в гр. Русе. Става ясно, че има заболяло на 17 юни дете, което е прието в болница на 19 юни в ОИБ УМБАЛ „ Канев”АД – Русе. Направени са проучвания на детето и на 25 юни излиза позитивен резултат за Салмонела група Б.

Веднага след приемане на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, е осъществена инспекция на Детска ясла № 9, където има записана разливочна за приемане на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

Инспекторите от отдел „ Контрол храни” – ОДБХ-Русе, след осъществяване на инспекцията, не са установили противоречие, обвързвано с сигурността на храните. В обекта е открито, че се съблюдава добра хигиена, наличните храни се съхраняват според изискванията, посочени от производителите, обслужващият личен състав е с постоянно заверени персонални здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за ръководство сигурността на храните. Проверени са препаратите за разчистване и стерилизация, които са вярно съхранени и в период на валидност.

На 28 юни, през днешния ден, ОДБХ-Русе е известена за друго дете, заболяло на 24 юни и прието в болница на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „ Канев”АД – Русе, със подозрение за Салмонелоза, за което има към този момент удостоверение за позитивен резултат за Салмонела.

Днес в 10.00 ч., ОДБХ- Русе е известено от РЗИ-Русе за доказани нови 4 позитивни проби за Салмонела гупа Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при подозрение за Салмонела, на деца и личен състав, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена към този момент клиника, а две са единствено носители – нямат изявена клиника на болестта.

По мотив случая от ОДБХ-Русе подхващат нужните дейности по пълномощия. Създаден е Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е проучване за определяне броя на заболелите, приети в болница и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби подготвена храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и софтуерно съоръжение, отривки от ръцете на личния състав и превозването им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.

Насочен за микробиологично проучване – Салмонела група Б, е целият личен състав на Детска Млечна Кухня.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР