Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за

...
Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за
Коментари Харесай

Търговище в критичната COVID зона заради сватби за по 300 души и семейни тържества

Област Търговище навлезе в сериозната тъмночервена коронавирус зона. Само за последните дни инфектираните с вируса са 503 на 100 хиляди души, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

От началото на имунизационната акция в региона са имунизирани малко над 28 хиляди души, като едвам малко над 13 хиляди души са получили втора доза.

12 умряли за два дни. Средно по 55 души са регистрирани с коронавирус дневно. Това е единствено част от статистиката в Област Търговище. Според РЗИ Търговище главната причина за скока на инфектираните от началото на август са множеството многочислени сватби, кръщенета и фамилни празници.

" Които бяха посетени от триста души нагоре. Имаме информация, че в някои села в Търговишко, за 30 дни са извършени 32 сватби. Тоест в центъра на селото, масите, като са поставени един месец не са вдигани въобще. Големият брой гости на тези сватби и хора, които се завърнаха най-вече от чужбина, тъй като там са неразрешени тези проведени мероприятия, част от тях са били очевидно заболели, сподели доктор Марин Йовов- основен секретар на РЗИ- Търговище.

Местните управляващи настояват, че са с вързани ръце и не могат да наложат ограничавания, до момента в който не бъде взето решение на национално равнище.

" Ограничения на локално равнище, ние говорихме и с регионалния шеф няма по какъв начин да наложим, тъй като, когато наложим ние ограничаване за заведенията, това не води до тази мярка 60 на 40, която се приема в народен мащаб ", сподели Дарин Димитров - кмет на община Търговище.

Засега болничното заведение в Търговище има запас от кревати за лекуване, както и подготвеност да се открият още за лекуване на заболели от коронавирус. В момента там се лекуват 44 души, като двама от тях са в интензивното поделение.

" От диалозите, които съм водил с сътрудниците, които работят в инфекциозно поделение 100% са неимунизирани ", сподели доктор Иван Светулков - шеф на МБАЛ- Търговище.

Според здравните управляващи в Търговище едвам в последните дни има засилен интерес към имунизация с еднодозовата ваксина на Янсен. Ваксинират се най-вече от хора, които търсят бърз метод да получат документ, с цел да пътуват в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР