Област Пловдив влезе в тъмночервената COVID зона, след като заболеваемостта

...
Област Пловдив влезе в тъмночервената COVID зона, след като заболеваемостта
Коментари Харесай

Пловдив в тъмночервената зона: Всеки трети пред ковид центровете е заразен

Област Пловдив влезе в тъмночервената Коронавирус зона, откакто заболеваемостта за двуседмичен интервал към този момент е 505 на 100 000 души. Всеки трети от прегледаните в коронавирус центрове в Пловдив излиза с позитивен тест. Медици чакат здравното министерство да обезпечи инсталация за диагностика.

От сутринта пред коронавирус центъра на ДКЦ 1 в Пловдив стартират да се събират хора с грипоподобни недоволства. Опашката върви умерено, само че случаите на коронавирусна зараза са при повече от половината прегледани.

" Минаха 10 индивида, от които 7 бяха позитивни за коронавирус. Работата продължава и следобяд. В последните две-три седмици несъмнено нараства броят на позитивните ", сподели доктор Тодор Каназирски.

Натоварването е съществено и в общинския коронавирус център. От началото на месеца през зоната са минали 310 пациенти. 140 от тях - неосигурени.

" Работата става от ден на ден и повече, по 40-50 индивида минават дневно, ще работим колкото би трябвало и това е ", добави доктор Николай Петков от коронавирус центъра към Второ ДКЦ-Пловдив.

Повечето от прегледаните са с леки признаци, само че има и незабавни случаи, които се нуждаят от болнично лекуване.

" Имаше да вземем за пример относително тежък случай на 35-годишен млад мъж с ниска сатурация, извикахме кола за спешна помощ и го изпратихме в Инфекциозна клиника ", описа доктор Каназирски.

Докато пред центровете към този момент се образуват опашки от чакащи обзор, лекари на първа линия са в очакване Министерството на здравеопазването да обезпечи и декларирана към този момент здравна инсталация. В ДКЦ 1 е необходим преносим рентгенов уред.

" Който е доста нужен да не разкарваме пациента, да не пожелаваме зелен кулоар, а където ще се прави на място, където имаме спомагателен кабинет ", сподели шефът доктор Евелина Славчева.

В коронавирус зоната на ДКЦ 2 доктор експерт наблюдава положението на всички заболели с ваксина, които е прегледал.

" Подобрени са, дори множеството не се постанова и нуждата от антибиотично лекуване, чисто симптоматично, витамини - просто една простуда ", изясни доктор Николай Петков.

Въвеждането на зелен документ съгласно лекари от Пловдив е нужна, само че закъсняла мярка, тъй като броят на инфектираните към този момент е доста огромен.

" Аз считам, че от дълго време трябваше да го създадем това нещо, може да е дискриминация, само че има такава подготвеност и нямаше смисъл да откриваме топлата вода с всички тия полемики, демонстрации ", счита доктор Тодор Каназирски.

479 са новите случаи в Пловдив за последните 24 часа. Областта към този момент е в тъмночервената зона на заболеваемостта. В Регионалната здравна ревизия през днешния ден към този момент регистрират и нараснал интерес към коронавирус имунизациите.

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР