Област Кюстендил е запазила средната продължителност на живот от 73.4

...
Област Кюстендил е запазила средната продължителност на живот от 73.4
Коментари Харесай

Тайната на черните забрадки: Защо жените в този край на България овдовяват рано

Област Кюстендил е запазила междинната дълготрайност на живот от 73.4 години, демонстрират данните на отдел „ Статистически изследвания” към ТСБ, оповестени от началника Даниела Димитрова. През 2015-2017 година междинната дълготрайност на живот е била в същите стойности, написа струма.бг.

Данните за региона демонстрират, че тя е под междинната за страната – 74.8 години. Стойността на индикатора варира от 72.7 и 72.8 години в областите Монтана и Враца до 76.6 години в областите Кърджали и София-столица, като общо в осем области предстоящата междинна дълготрайност на живота е над междинната за страната.

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинират и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории население.

В област Кюстендил междинната дълготрайност на живота при мъжете е 69.5 години, а при дамите – 77.5 години. „ Тази наклонност въобще не ме изненадва. Нали ние, мъжете, не издаваме страсти, рядко плачем, тъй че напрежението, на който сме подложени, не го издаваме. Моята майка да вземем за пример живя до 85 години, но на село. Цял живот е работила в селското стопанство. Започва в ТКЗС-то, след това ходеше и нижеше тютюн. Обработваше зеленчукови градини. Винаги на полето. Сигурно още щеше да живее, само че падна и си счупи таза. Залежа, гледахме я съвсем 2 години”, споделя 53- годишният строителен служащ Митко Кирилов.

„ Прави ми усещане, че хората на село живеят фактически по-дълго време, но там храната е по-различна. Възрастните вършат една попара заран от прясно мляко, след това за вечеря си късат зеленчуците от градината”, прибавя още той.

Най-голяма е разликата в продължителността на живот сред двата пола в областите Силистра – 8.5 години, Перник – 8.2 години, и Кюстендил – 8.0 години, а най-малка – в областите София – столица, Шумен – надлежно с 6 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР