Облак, съдържащ радиоактивния изотоп рутений 106 е преминал през последните

...
Облак, съдържащ радиоактивния изотоп рутений 106 е преминал през последните
Коментари Харесай

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа след инцидент на юг от Урал

Облак, съдържащ радиоактивния изотоп рутений 106 е минал през последните седмици над Европа и данните от континента допускат, че той е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември. Това съобщи Френският институт за нуклеарна сигурност (IRSN) при представянето на следствие на явлението, за което заяви на 3 октомври.

Концентрацията на радиоактивния детайл е над общоприетите правила, само че надалеч под праговете, оттатък които може да съставлява опасност за здравето на хората или околната среда, допълват от института.

В известието на IRSN се споделя, че е изключено случаят да е станал в нуклеарен реактор, тъй като в противоположен случай в облака щяха да бъдат регистрирани и други радиоактивни субстанции и детайли.

Изключено е и там да е паднал сателит, захранван с рутений, защото инспекция на Международната организация за атомна сила не открила сходен случай във въпросния интервал.

По-вероятно е да става дума за дружество за преправка на нуклеарно гориво или медицински център за радиотерапия, считат френските експерти. Поради късия си интервал на полуразпад (373.6 дни), той е постоянно употребен в медицината.

Институтът, който е част от ASN - нуклеарният регулатор на Франция, добавя, че не може да уточни съответно място на картата, от кото е тръгнал радиоактивният материал. Но поради държанието на атмосферата по това време, най-вероятната зона на изхвърляне е на юг от планините Урал и река Волга. Това значи Русия или евентуално Казахстан, споделят IRSN.

" Руските управляващи споделят, че не знаят за случай на тяхна територия ", съобщи пред " Ройтерс " шефът на института Жан-Мар Перес. Той добавя, че още нямат контакт с казахстанските управляващи. Според Перес няколко други института за нуклеарна сигурност в Европа са засекли високи равнища на рутений 106 - изотоп, който се получава в нуклеарен реактор и не съществува по натурален метод в природата.

В отчета на IRSN се споделя още, че количеството рутений 106, което е било изхвърлено в края на септември, е доста огромно - сред 100 и 300 терабекерела. Ако случай са подобен мащаб бе станал във Франция, щеше да се наложи евакуация или възбрана на популацията да излиза от домовете си в радис от няколко километра от мястото на радиоактивното изхвърляне.

Що се отнася до храните (без мляко), то би се наложило следене на равнищата на рутений 106 в радиус от десетки километри за това дали се надвишава оптимално допустимото количество от 1250 бекерела на кг. Според сюжет на IRSN за вероятния първоизточник на изотопа съвсем е необикновено да бъдат импортирани храни (предимно гъби) от тази част на света. Дори това да се случи, рискът за здравето на популацията е най-малък и заради това не се постанова въвеждане на специфичен надзор върху вноса.

Измервания на европейски станции са посочили високи равнища на рутений - няколко милибекерел на куб. м - в атмосферата на множеството страни на континента от 3 октомври октомври. От 6 октомври нататък равнищата непрекъснато са намалявали и от 13 октомври изотопът не е засичан на територията на Франция. Вече нямаме данни и от Европа, допълват от IRSN.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР