Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните

...
Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните
Коментари Харесай

Радиоактивен облак е преминал над Европа след инцидент в Русия или Казахстан

Облак с ниска радиоактивност е минал над Европа през последните седмици, сочат данни на Френския институт за нуклеарна сигурност. Според тяхното изследване в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106.

Предполага се, че повода за радиоактивността е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

От организацията разясняват, че наличието на Рутений-106 е над нормите, само че е надалеч под праговете , оттатък които може да бъде опасност за здравето на хората и околната среда.

Рутений-106 е необичаен временен метал от групата на платината. Намира се обвързван с руда на платина и се употребява за катализатор на някои платинени сплави.

Още при първите резултати, показващи съществуването на радиоактивния детайл в атмосферата, Френският институт е мобилизирал всичките си средства, с цел да следи обстановката. Облакът е засечен над Франция в интервала 27 септември – 13 октомври.

Замервания от други европейски станции за нуклеарна сигурност сочат, че от 3 октомври Рутений-106 е засечен над доста европейски страни.

От френската организация разпространиха и карта, на която се вижда от кое място е минал радиоактивният облак.

От организацията са безапелационни, че не може да става въпрос за случай в нуклеарна централа , да вземем за пример, защото инспекция на Международната организация за атомна сила не е открила сходен случай във въпросния интервал.

Рутений-106 се употребява в преработката на нуклеарно гориво, както и в медицинските центрове за радиотерапия.

Съдържанието на Рутений-106 в атмосферата последователно понижава, като по последни замервания към този момент не може да бъде открит в атмосферата.

В отчета е посочено още, че количеството Рутений-106, което е било изхвърлено в края на септември на мястото на случая, е доста огромно – сред 100 и 300 терабекерела.

„ Ако това количество радиоактивен детайл беше изпуснато във Франция , то би наложило наложителна евакуация в радиус към източника”, показват от организацията.

В отчета написа още, че съответно за Франция няма опасност за внасяне на радиоактивни храни от този район.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР