Облагодетелстван от рязко засилената дипломатическа активност на премиера Никол Пашинян

...
Облагодетелстван от рязко засилената дипломатическа активност на премиера Никол Пашинян
Коментари Харесай

Накъде отива Армения на Пашинян?

Облагодетелстван от внезапно засилената дипломатическа интензивност на премиера Никол Пашинян е единствено и извънредно Западът, само че не и самата Армения, нито още повече карабахските арменци.

В Баку се организира постоянно планувано съвещание на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на страните от Оперативно-наблюдателно дело. На срещата, извършена на 12 октомври, участваха представители на Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан.

Армения очевидно пренебрегва срещата в границите на Оперативно-наблюдателно дело, демонстрирайки уговорката си да продължи дългогодишния си спор с Азербайджан и се отхвърли от личната си миролюбива изразителност. Дори в разгара на втората карабахска война, в края на октомври 2020 година, делегация на Генералния щаб на Министерството на защитата на Армения, дружно с техните сътрудници от други страни, в това число Азербайджан, участваха в сходна среща в узбекския Самарканд.

Този път Ереван отхвърли да взе участие във формата, в който той, като страна в арменско-азербайджанския спор, изключително явно губещата страна, е най-заинтересован.

Също по този начин, тристранна среща на върха сред президентите на Русия Владимир Путин, президентите на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян не се състоя като част от срещата на върха на Оперативно-наблюдателно дело, извършена на 14 октомври в Астана. Възможността за такава среща беше обявена по-рано от медиите. Руският водач се ограничи с това да предложения сътрудниците си от Баку и Ереван да посетят страната ни в комфортно за тях време.



Оперативно-наблюдателно дело в Астана

Очаквано срещата на върха в Прага се оказа също напразна - извършените в Прага на 6-7 октомври срещи на водачите на Армения, Азербайджан и Турция,. Общите изказвания за признаването на правилото на териториалната целокупност отрязват, със единодушието на настоящия формален Ереван, Нагорни Карабах от Армения, само че не вземат решение съответните проблеми на делимитирането на действителната арменско-азербайджанска държавна граница.

Облагодетелстван от внезапно засилената дипломатическа интензивност на премиера Никол Пашинян е единствено и извънредно Западът, само че не и самата Армения, нито още повече карабахските арменци. Европейският съюз към този момент разгласи изпращането на собствен " челен отряд " наблюдаващи на границата сред Армения и Азербайджан.

В същото време френският президент Еманюел Макрон по-рано разгласи специфичните връзки на страната си с Армения и в действителност се разгласи в нейна поддръжка в спора. Интересът на формален Париж е явен: те желаят да разстроят така и така сложното политическо споразумяване и да „ изстискат “ разположените там съветски миротворци въз основата на тристранното изказване от 9 ноември 2020 година, което постави завършек на кръвопролитната война, от зоната на контакт.



Едностранната и всъщност фиктивна поддръжка на формален Ереван от страна на Европейския съюз неизбежно ще провокира остра реакция от страна на Баку и Турция, която стои зад нея, и възобновяването на военните дейности е много евентуално. В този случай Русия още веднъж ще се изправи пред най-сериозните въпроси по отношение на даването на военна помощ на нейния формален съдружник в ОДКБ и бъдещето на 102-ра военна база, ситуирана в Армения.

Всъщност Западът посредством ръцете на арменското управление се пробва да отвори втори фронт за Русия в Закавказието. Прозападна Армения ще съставлява явна опасност и за прилежащ Иран – тя неизбежно ще бъде въвлечена в спор, който от граничен ще прерасне в огромен районен.

Перспективите Армения да резервира своята самостоятелност в този случай не наподобяват доста положителни. Вероятно настоящето управление на републиката е предостатъчно от ролята на колониалните шефове на Запада върху руините на личната си държавност, само че подобен резултат може да се окаже недопустим за нейните съседи.

Премиерът Никол Пашинян схваща ли изцяло, че единствено посредничеството на Русия, персоналното присъединяване на президента Владимир Путин в сключването на Тристранното съглашение спря втората Карабахска война, изгубена от Армения през 2020 година? Или са прави тези в Баку, които споделят, че подписите на ереванските чиновници не си костват похабената хартия?



Никол Пашинян, Емануел Макрон

Интернационализирането на спора, въвличането в него на от ден на ден и повече играчи, в това число Европейски Съюз, враждебно надъхан към Русия, в това число Франция, освен няма да способства за заслужено и спокойно споразумяване, само че може и да разпали нова огромна война в Закавказието. Такава война ще донесе доста проблеми на Русия, само че в това време изцяло ще унищожи Армения. Правителството на Пашинян поредно води личната си страна към злополука.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна в Астана с арменския и азербайджанския си сътрудник Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов. Според публицисти, уловили откритата част от срещата сред съветския и арменския министри, Сергей Лавров е трябвало да охлади проевропейския жар на представителя на формален Ереван. Освен това в четвъртък, 13 октомври, на уеб страницата на съветското външно министерство се появи остро изказване, адресирано до френския президент Еманюел Макрон, което по-специално гласи:

„ Опитите на Париж да вбие чеп в връзките на Русия с околните ни Азербайджан и Армения, с които Русия е обединена от дълготрайни и многостранни връзки, са обречени на неуспех и ще доведат единствено до по-нататъшно обезценяване на престижа на Франция в района. "

Това изказване на съветското външно министерство е ориентирано освен и не толкоз към формален Париж, който явно и намерено е заинтригуван като член на НАТО от отслабването и даже унищожаването на Русия, а към формалния съдружник на Москва, формален Ереван, който поддържа деструктивните желания на Запада в Закавказието.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР