Облачният пазар е игра на мащаба, където претендентите за лидерство

...
Коментари Харесай

Пазарът на облачни услуги - игра на мащаба


Облачният пазар е игра на мащаба, където кандидатите за водачество би трябвало да вършат големи финансови залози (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на европейския пазар за облачни услуги е пет пъти по-голям през днешния ден, в сравнение с при започване на 2017 година, съгласно изследователската компания Synergy Research. През второто тримесечие на 2022 година общите доходи от облачни услуги в района са достигнали 10,4 милиарда евро.

Анализаторите пресмятат, че в интервала април-юни 2022 година европейските клауд снабдители са нараснали приходите си от облачни услуги със 167%. В същото време пазарният им дял спада от 27% на 13% за петгодишния интервал, защото те изостават от международния пазар като цяло във връзка с темповете на напредък.

Amazon, Microsoft и Гугъл за главните бенефициенти на растежа на облачния пазар, сочи анализът. Общият дял на тези три водещи световни снабдители на облачни услуги в Европа през днешния ден доближава 72% и продължава да пораства устойчиво.

Сред европейските клауд снабдители отпред са SAP и Deutsche Telekom, на които се падат по 2% от приходите на районния пазар. Следват ги OVHcloud, Telecom Italia, Orange и дълъг лист от национални и районни играчи. Останалата част от европейския пазар е заета от дребни американски и азиатски облачни снабдители, сумарният дял на които непрестанно понижава.

През последните четири тримесечия приходите от облачни инфраструктурни услуги в Европа (включително IaaS, PaaS и частни облачни услуги) надвишиха 27 милиарда евро, което е с 41% повече по отношение на предходните четири тримесечия. Повече от 80% от пазарния оборот идва от IaaS и PaaS услуги.
още по темата
Освен това темповете на напредък в тези области са по-високи, в сравнение с в сегмента на частните облачни услуги. Сред най-динамично разрастващите се пазарни браншове анализаторите означават PaaS с услуги за бази данни, IoT и аналитични услуги.

Коментирайки изследването, основният анализатор на Synergy Research Group Джон Динсдейл отбелязва, че облачният пазар е игра на мащаба, където кандидатите за водачество би трябвало да вършат големи финансови
залози, да имат дълготрайни вложения и тактика за облага, да останат фокусирани и решени да съумеят и също по този начин непрекъснато да реализират най-голям професионализъм в своите действия.

Според експерта, нито един от европейските снабдители не се е доближил до този набор от критерии. В резултат шестте водачи на пазара са компании от Съединени американски щати.

„ Американските облачни снабдители не престават да влагат повече от 4 милиарда евро на тримесечие в европейски стратегии за финансови вложения. Този връх не може да бъде обуздан от всеки, който желае да провокира съществено водачите и да се бори за превъзходство на пазара ”, разяснява Динсдейл.

В резултат на това европейските снабдители на облачни услуги са се съсредоточили главно върху обслужването на локални групи клиенти с избрани характерни потребности, като от време на време си партнират с огромни американски облачни оператори. Някои от тези европейски снабдители ще продължат да порастват, само че е малко евентуално да съумеят да трансформират доста общия си дял, обобщава Динсдейл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР