Обжалваната по съдебен път заповед за принудително събаряне на незаконни

...
Обжалваната по съдебен път заповед за принудително събаряне на незаконни
Коментари Харесай

Общината: Обжалването само ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев

Обжалваната по правосъден път заповед за наложително срутване на противозаконни постройки на терасата в триетажния апартамент на някогашния ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев евентуално ще забави с година до две премахването им, само че няма да го анулира. Това счита началникът на строителния надзор на регион " Слатина " Михаил Джурджин. Пред " Дневник " той разяснява, че съгласно събраните от специалистите в общината доказателства по проблема навесите, под които има сауна и барбекю, са издигнати след издаването на Акт 16, с който постройката е станала обитаема, и отговорността за тях на е на притежателя Пламен Георгиев, без значение дали е купил жилището с тях, или ги е вдигнал след това.

Джурджин беше потърсен за коментар откакто при започване на седмицата Би Ти ви заяви, че Пламен Георгиев е обжалвал заповедта на кмета на регион " Слатина " Наталия Стоянова от 19 август за срутване на навесите, които стърчат над кота било на постройката. Заповедта се основава на констативните актове от две инспекции, осъществени от екипи на " Строителен надзор " на региона през април и юни. Преди това на Георгиев беше даден четиримесечен период да отстрани непринудено постройките.

Опитът за срутване на противозаконните постройки е фаза от течащия към този момент половин година скандал към парцела на Пламен Георгиев в столичния квартал " Гео Милев ". Той стартира, откакто се разбра, че е пропуснал да заявява 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа. Заради случилото се той беше заставен от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който приключи с оставката му от Антикорупционната комисия, последвана от незабавно завръщане на работа в профилираната прокуратура и стремително предопределение от държавното управление за консул във Валенсия при започване на август. В момента Георгиев е в отпуск и от прокуратурата, оповестиха за " Дневник " от профилираното обвиняване, а процедурата по координиране на кандидатурата му с испанските управляващи продължава. Опитите на " Дневник " и през днешния ден да се свърже с Георгиев за коментар по тематиката с постройките на терасата беше несполучлив - той не отговаряше на мобилния си телефон.

Делото Георгиев против регион " Слатина "

Пламен Георгиев е подал тъжба в Административен съд-София град на 9 септември против заповедта на кмета на " Слатина ", оповестиха за " Дневник " от съда. Оттам прецизираха, че към момента не е планувана дата за първото съвещание.

 Общината: Обжалването единствено ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев
© Велко Ангелов

Практиката на шефа на строителния надзор в община " Слатина " в други сходни случаи на нелегално строителство сочи, че процедурата през съда е много сложна и тромава. " Понякога са нужни най-малко година и половина-две, с цел да се отстрани по правосъден път противозаконното строителство ", разяснява Михаил Джурджин.

Той изясни че в тази ситуация има две благоприятни условия. Първата е съдът да удостовери заповедта на кмета за срутване като законосъобразна. Тогава на Пламен Георгиев още веднъж ще бъде даден период непринудено да отстрани противозаконния градеж. Ако не го направи, ще се пристъпи към наложително срутване по правосъден ред и то ще е за сметка на притежателя.

Ако обаче съдът одобри за основателна жалбата на Пламен Георгиев, цялата процедура стартира изначало и отхвърлената кметска заповед ще би трябвало да се поправя съгласно съответните забележки на съда.

Обратната теза - че случаите на нелегално строителство най-често не устоят в съда и заповедите за срутване се анулират, защитаваше шефът на дирекция " Строителен надзор " на Столичната община арх.Влади Калинов. През юни той анулира заповедта на слатинския кмет за унищожаване на постройките с довода, че да, градежът няма документи, само че е бил построен още преди стартирането на постройката в употреба през 2007 година Решението му струваше поста, откакто кметът Йорданка Фандъкова изиска оставката му, тъй като не можа с документи да потвърди изказванията си.

Джурджин: Навесите сигурно са строени след Акт 16

Шефът на строителният надзор в " Слатина " обаче е убеден, че доказателствата, които са събрали неговите специалисти, ще устоят в правосъдната зала.

Основният претекст за жалбата на Пламен Георгиев и брачната половинка му е, че навесите са били издигнати преди постройката да бъде въведена в употреба (Акт 16) през 2007 година и заради това не са противозаконни. Заключението на районния " Строителен надзор " обаче е друго - че постройките, които нелегално надвишават кота било, са вдигнати по-късно, въпреки че не може да се каже изрично дали преди или откакто Георгиев е купил парцела.

" Няма данни дали противозаконният градеж на терасата е платен от Георгиев или е бил построен по-късно. Но когато купувате нещо, купувате го с активите и с пасивите, нали? По-скоро по този начин го е купил ", счита Джурджин. И изрично акцентира, че притежателят на парцела е задължен да отстрани противозаконното строителство в него за своя сметка.

Има ли утвърден план за навесите

Екипът на районния отдел " Строителен надзор " е издирил всички документи за постройката, където е парцелът на Пламен Георгиев. Тя се намира против Министерството на външните работи в кв. " Гео Милев ". На районния кмет са предоставени капиталовия план, разрешението за градеж, екзекутивната информация към плана и удостоверението за въвеждане в употреба на постройката, т.нар.Акт 16.

" За градежа върху терасата на жилището не са открити утвърден план, позволение за градеж и следващи документи. Считаме, че в частта " открити нарушавания " градежът е осъществен без строителни бумаги като част от него е построена над кота било, която е оптималната височина на постройката ", уточни Михаил Джурджин.

Уточнява, че Пламен Георгиев и сега има право непринудено да демонтира противозаконното на терасата си, след което " Строителният надзор " бързо ще издаде констативен протокол и всичко ще завърши.

Разминаванията в имотните заявления

Собствеността на терасата сама по себе си беше обект на продължителни пояснения още при експлоадирането на абсурда в края на март. Пламен Георгиев първо твърдеше, че терасата не е негова, а е обща част от блока. На въпроса за какво съседите нямат тогава достъп до нея, отговаряше, че входът се оказал в неговия апартамент, само че не по негова виновност. В имотната декларация, която е подал като ръководител на антикорупционната комисия, тази тераса с повърхност 186 кв.м липсва.

В Имотния указател обаче тя е неразделна част от неговия парцел с обща повърхност 417 кв.м, където на горното равнище има построен чардак със сауна за 6 души, баня и барбекю.

След експлоадирането на абсурда " Апартаментгейт " и инспекцията на 11 април на районния строителен надзор, Пламен Георгиев разгласи, че заплаща налози за терасата - " това е обща част по смисъла на закона, само че не е за общо прилагане, по тази причина заплащам налози за тази тераса ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР