Обиски в два хотела в наш ски курорт по сигнал

...
Обиски в два хотела в наш ски курорт по сигнал
Коментари Харесай

Обиски в два хотела в наш ски курорт по сигнал на Европрокуратурата!

Обиски в два хотела в наш ски курорт по сигнал за Европрокуратурата. Направени са обиски от Главната дирекция на Национална полиция. Те са осъществени по искане на Европейската прокуратура като част от следствие на машинация със дотация, обвързвана а с пандемията от COVID-19. Това оповестяват от офиса на институцията в Люксембург, предава БНР.

През 2020 и 2021 година, компания е получила 220 хиляди евро от европейския обществен фонд по три оперативни стратегии.

Субсидиите са били предопределени за отплата на възнагражденията на личния състав поради прекъсването на туризма по време на пандемията.

Има съмнения, че някои от наетите лица са били помолени от работодателя да върнат част от получените заплати. Същевременно има документи от тяхно име, които потвърждават, че са получили финансови обезщетения.

Тези подозрения са докладвани на ДАНС и са направени обиски от Главната дирекция Национална полиция, прецизират от Европейската прокуратура.

Европрокуратурата води следствия за корупция в България за близо 900 млн. евро, напомня SafeNews.

Тя показа през днешния ден отчета за активността си през предходната година, в който се показва, че в България се водят 203 следствия по подозрения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет.

През 2023 година са били разкрити 107 нови следствия за 405,2 млн. евро. В тази численост пет инспекции са за измами с Данък добавена стойност на обща стойност 28,2 млн. евро, демонстрират данните. За предходната година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се добавя в отчета. За същото време 16 инспекции са приключили без последствия, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със подозрения за злоупотреби, 163 са били подадени от управляващите в нашата страна, 13 са били от институции на Европейски Съюз, 47 са били от жители.

По инспекциите на Европейската прокуратура предходната година у нас са били формирани четири каузи, само че няма нито едно дефинитивно правосъдно решение и нито един наказан.

Данните демонстрират също, че половината от инспекциите са свързани със случаи, които не касаят публични поръчки, близо една трета са по подозрения за разноски с публични средства, към три на 100 са за укриване на Данък добавена стойност, шест на 100 са свързани със подозрения за корупция.

Разследвания за корупция в България

Най-много следствия засягат работата със средствата от европейския бюджет за доближаване, на второ място са случаите, свързани с стратегиите в земеделието.

Общо Европейската прокуратура е подхванала предходната година над 330 следствия в Европейски Съюз. Предполагаемите вреди по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, демонстрира отчетът.

 

Източник – БНР

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР