Обилните дъждове, които валяха през последните дни, са повишили почти

...
Обилните дъждове, които валяха през последните дни, са повишили почти
Коментари Харесай

Двойно повишаване на нивата на Тунджа и Марица на турска територия

Обилните дъждове, които валяха през последните дни, са повишили съвсем двойно дебитите на реките Марица и Тунджа , които извират от България и минават през Тракийската област на Турция.

По информация на регионалната Дирекция по водите в Одрин дебитът на Тунджа от 4 куб.м/сек през летните месеци се е повишил до 7 куб.м/сек. през миналата седмица.

Дебитът на Марица е достигнал 61 куб.м/сек., до момента в който през лятото бе понижен до 45 куб.м/сек.

На река Ергене е измерен дебит 48 куб.м/сек.

Според доцент доктор Муса Улудаг, зам. шеф на Изследователския и прибавен център за естествени бедствия към Тракийския университет в град Одрин, преваляванията през ноември и първата седмица на декември са понапълнили коритата на реките, само че не са задоволителни .

" Валежите през ноември бяха положителни ", споделя той. " Особено снеговалежите в България, откъдето извира река Марица, са обещаващи за идващия летен интервал. Но преваляванията би трябвало да продължат, би трябвало да има повече  снеговалеж на Странджа. Нивата на водите в реките към момента не са на мечтаното равнище. Тези превалявания са потребни за земеделските култури, само че дебитът на потоците, захранвани от подземни води, към момента не са достигнали мечтаните равнища ", отбелязва той.

По думите на експерта належащо е по-умело ръководство на водите и отбрана на водните запаси в Тракийската област.

“Сезонните превалявания са потребни, само че дъждовете и снеговалежите не вземат решение казуса в дълготраен проект ", е безапелационен той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР