Обилни дъждове повишиха нивото на реките в общините в източната

...
Обилни дъждове повишиха нивото на реките в общините в източната
Коментари Харесай

80 см сняг и дъжд в Смолянско! Нивото на реките скочи СНИМКИ

Обилни дъждове покачиха равнището на реките в общините в източната част на Смолянска област през вчерашния ден следобед. За района бе разгласен през вчерашния ден оранжев код за рискови значителни превалявания от сняг и дъжд. Още преди обяд равнищата на реките се покачиха застрашително.

„ Значително са нараснали равнищата на реките в общините Рудозем, Мадан, Златоград и Неделино поради изобилните превалявания от дъжд. Все още не се прелели язовирите „ Пловдивци “ и „ Златоград “, само че равнищата им бързо се повишават и са под непрекъснато наблюдаване. Нивото на язовир „ Пловдивци “ се покачва с 20 см на час, което по калкулации при продължение на преваляванията, след 10 часа може да доближи кота преливник и да прелее. Прогнозите са за още две съществени валежни талази, само че в случай че има паузи, в които да не вали, ни би следвало да има терзания “, сподели регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

Вчера сутринта района осъмна със села без ток от повреди от изобилен сняг и закъсали коли и тирове по проходите Рожен и Пампорово. За региона от сутринта се вкара придвижването наложително с вериги, само че доста от водачите не съблюдаваха това и закъсаха. Полицейски екипи стопират още от преди обяд на методите към проходите колите без вериги, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи старши комисар Николай Димов.

Най-много сняг е паднал в региона на връх Перелик, където през прохода Превала се сътвориха колони от коли поради снегопочистваща техника, която се заклещила.

„ Максимално бяха мобилизирани екипи на почистващата компания и пътят се разширяваше. Там е най-обилна снежната завивка към 70-80 см. Затворен бе и пътят Момчиловци – Лъки поради паднали дървета. В селата Виево и Кутела имаше проблеми с електрозахранването и нямаше ток, само че пътищата са разчистени и екипите на електрозапределителното сдружение се насочиха към мястото на повредата “, сподели Славов.

Заради тежкия влажен сняг и проливния дъжд по пътищата в цялата област има голям брой паднали камъни. Няколко дребни свлачища са се засилили от преваляванията.

Заради това по направленията Рудозем – Смилян, към Дълга усойка и Смолян – разклона за Черна, в региона на Букова поляна придвижването по пътищата се реализира в едната лента. В Мадан микробус, платен за елементи и паркиран до сервиз пропадна в реката. Той е бил без мотор, предстояло да се съобщи за скрап. Водата от реката обаче отнесла мястото дружно с буса след преваляванията и по този начин той се озовал във водата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР