Швеция и Норвегия издават червени предупреждения, тъй като проливен дъжд дерайлира влак, наводнява пътища

...
Обилен дъжд намокри Норвегия и Швеция, причинявайки дерайлиране на влак
Коментари Харесай

Обилен дъжд намокри Норвегия и Швеция, причинявайки дерайлиране на влак и наводнение на пътища.

Шведските и норвежките метеоролози издадоха червени тревоги, най-тежкото ниво на предупреждение, обхващащо няколко дни тази седмица.

Те казаха, че най-тежко засегнатите места могат да получат един месец или повече нормални валежи за 24 часа – вероятно предизвиквайки най-големите наводнения от 25 години в Норвегия и от 50 години в Швеция.

Влак, превозващ повече от 100 пътници, дерайлира в източна Швеция в понеделник, тъй като дъждът отнесе частично железопътния насип, ранявайки трима души, които бяха откарани в болница, съобщи полицията.

Силен вятър и гръмотевични бури прекъснаха местните електропроводи и прекъснаха няколко ферибота в Балтийско и Северно море, както и част от въздушния трафик, докато Норвегия спря определени влакови услуги и отложи редица футболни мачове на открито.

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стоере каза, че очаква екстремните климатични явления да зачестят.

„Това е ефект от изменението на климата, с по-диво и по-влажно време в Норвегия“, каза Стоере пред обществената телевизия NRK.

Удряйки Швеция в неделя вечерта и достигайки Норвегия в понеделник, системата с ниско налягане беше наречена „Ханс“ от Норвежкия метеорологичен институт, който каза, че наименуването на метеорологичната система улеснява привличането на вниманието на обществеността.

Властите предупредиха най-засегнатите да стоят далеч от реки и стръмни склонове и да пътуват само когато е строго необходимо.

Те казаха, че има висок риск от широко разпространени материални щети, тъй като пороят ще продължи през следващите дни.

Съседна Дания също отбеляза обилни валежи и издаде жълта тревога, предупреждение от по-ниско ниво, докато метеоролозите във Финландия казаха, че страната може да види силни гръмотевични бури по-късно тази седмица.

Другаде в Европа броят на загиналите от дни на проливни дъждове и наводнения в Словения се покачи до шест в понеделник.

Министър-председателят на Словения Роберт Голоб описа проливните дъждове и тежките наводнения, които удариха двумилионната алпийска държава, като най-тежкото природно бедствие от обявяването на независимостта преди 30 години.

Внезапни наводнения и свлачища, които започнаха в четвъртък, потопиха големи части от централна и северна Словения, прекъсвайки достъпа до селата и прекъсвайки трафика.

В неделя служители на Спешна помощ извадиха тялото на 35-годишен мъж в река близо до село Мирна Печ на изток.

Друг мъж, който е участвал в операциите по почистване, е намерен мъртъв след падане в помийна яма близо до град Камник близо до Любляна, съобщиха медиите.

Телата на двама словенци и двама холандски граждани бяха открити по-рано.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР