Обикновено те са на разположение 24 часа в денонощието, но

...
Обикновено те са на разположение 24 часа в денонощието, но
Коментари Харесай

Германия търси отчаяно болногледачи. А заплащането?


Обикновено те са разполагаем 24 часа в денонощието, само че им се заплаща единствено част от положения труд. А работата е непривлекателна и доста тежка. Чудно ли е тогава, че Германия изпитва продължителен дефицит на болногледачи?

По време на пандемията хората нееднократно ръкопляскаха на болногледачите и медицинския личен състав в лечебните заведения. Но оказват помощ ли аплодисментите?

Работещите в сектора от дълго време се оплакват, че. Сега едно правосъдно дело може да промени това, научаваме от обява на “Зюддойче Цайтунг ” (ЗЦ).

През август една българска болногледачка завоюва дело против своя шеф. Тя е била виновна непрекъснато за 96-годишна жена, само че получавала възнаграждение за едвам 30 часа седмично. Нетното ѝ заплащане било едвам към 1 000 евро месечно. Съдът реши: това работно време е " изцяло нереалистично ", а болногледачката би трябвало да получава възнаграждение за 21 часа дневно.
Редакцията предлага
Искането за в допълнение заплащане възлиза на 45 000 евро, от които се приспадат към този момент изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на последваща инстанция, а дефинитивно решение по него се чака най-рано следващата година.

Еднакво възнаграждение за идентична работа

От 30 юли важат нови правила като част от европейската инструкция, която контролира командироването на служащи от една в друга държава-членка. Целта на измененията е да обезпечат идентични условия на труд. “За Европа би трябвало да важи еднообразно възнаграждение за идентична работа на еднообразно място ”, съобщи немският министър на труда Хубертус Хайл.

По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци. 700 хиляди са. Повечето от тях идват от Източна Европа. След измененията в директивата, те имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска. Освен това разноските за пътешестване, хранене и настаняване към този момент не могат да бъдат удържани от заплатите им. Ако жител на страна в Европейски Съюз е работил над 12 месеца в Германия, към него би трябвало да се ползват всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на сектора обаче споделят, че измененията не позволяват изцяло усложненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред главните провокации са неналичието на надзор и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

Липсват 50 хиляди сестри и болногледачи

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са към 50 хиляди. Според специалисти, до 2030 година броят им може да доближи 300 хиляди.

През 2019 година Шпан пътува до Косово и Мексико, с цел да подпише съглашение, осигуряващо по-лесен достъп на тамошни подготвени фрагменти до немския трудов пазар. По-късно беше учредена и специфична организация за задачата. Заради пандемията обаче набирането на фрагменти е “преустановено за неопределен срок ”, дадоха отговор от здравното министерство на питане на Дъждовни води.

Още по тематиката – в това видео:
Няма кой да гледа болните и възрастни германци?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР