Обикновено свързваме модерното на първо място с облеклото. Различни са

...
Обикновено свързваме модерното на първо място с облеклото. Различни са
Коментари Харесай

И при храната има мода

Обикновено свързваме модерното преди всичко с облеклото. Различни са трендовете и в други области, само че в последно време изключително известно стана съобразяването с „ последния вик ” на модата в храненето.
 37-5  37-4  37-3  37-2  37-1
Прахообразен суперфуд

Освен че станаха доста известни, тези храни са извънредно потребни, изключително моринга, спирулина и матча.

Морингата е известна като „ дървото-чудо ” и „ дървото, което в никакъв случай не умира ”. Доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, съдържа съвсем 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и 2 пъти повече фибри от овеса. Ползва се като чай, прибавя се към фрешове и смутита, поръсва се върху сосове и варива.

Спирулината, тип синьо-зелени водорасли, е съсредоточен източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други потребни субстанции. Ползва се най-много като хранителна добавка или за укрепване на смутита и зелени питиета. В някои елементи на света е скъп артикул срещу недохранване.
Матчата е първокачествен японски тънко надробен зелен чай с вековна история. Съдържа 10 пъти повече потребни съставки от елементарния зелен чай.

Покълнали зърна

Историята на производството на покълналите зърна (mikrogrin) стартира в Съединени американски щати още през 80-те, когато шеф-готвачите напряко се влюбват в младите (само на 7-10 дни) и ароматни нежни листенца от рукола, грах, лук, репички, люцерна, босилек, цвекло и така нататък В началото те се употребяват единствено за украса на блюдата, само че се оказва, че съдържат от 5 до 30 пъти повече витамини и потребни субстанции от възрастните растения. Голяма изгода в дребен размер – това е девизът на микрогрина, който способства за пречистване на организма и подмладява клетките.

Царственият черен цвят

Трендът е годен още от предходната година. Мнозина считат това цветово оформление на храната като по-концептуално и апетитно. Блюдата с добавено мастило от сепия или деен въглен не престават да са приятност за очите.

Напоследък обаче кулинарите заложиха на натуралното и подготвят крекери от водорасли, пудинги от черен сусам, топли салати от черен ориз или киноа, черен фасул или леща и десерти с двойна порция какао.

Хавайско поке

Забравете за „ Цезар ” и „ Нисуаз ”! Най-популярна по стилните хранителни „ сцени ” е салатата „ Поке ” от сурова нарязана риба на кубчета. В хавайската кухня тя служи за предястие, от време на време и като главно ястие. Традиционните форми са от звук и от октопод, а акомодациите могат да включват всички типове морски блага – от риба меч до омар или черупчести мекотели. Добавките са билки, подправки, ядки, маринати, плодове, зеленчуци и даже тофу.

Най-популярна е салатата със сурова риба звук, която се маринова в соев сос с прибавяне на лук, сусам, уасаби, люта чушка и ядки.

Вафлени чаши и моктейли

Модните трендове трансформираха обичайното сервиране на обичаното кафе. Днес се счита за доста изтънчено еспресото да се сервира в дребни вафлени чашки, покрити от вътрешната страна с черен шоколад.

Отлично скимване за трезвениците са моктейлите – по този начин в Съединени американски щати назовават безалкохолните коктейли с ефектна презентация. Името им произлиза от британската дума mock (фалшив, лъжлив).

Кремсупа и ръжена закваска

Диетата на Гуинет Полтроу за намаляване към този момент стана фешън наклонност. Прехвалените смутита отстъпиха шампионата на зеленчуковите кремсупи. Тяхното преимущество е явно – отстрани се наличието на елементарна захар (фруктоза) в плодовете, само че за сметка на това се одобряват доста витамини и фибри.

Мнозина въобще отхвърлят да употребяват самун. Те обаче е належащо да узнаят за една от главните кулинарни трендове – самун на основа закваска от естествено ферментирала ръж. Той е апетитен, потребен и не води до непотребни килограми спрямо другите типове.

Ядливи цветя

Да приключим нашето „ ревю ” с доста хубост – ядливите цветя я носят във всяко ястие. Напоследък готвачите ги прибавят в десерти, салати и даже в главните ястия. Наистина с тях всяка манджа наподобява изтънчено и разпалва апетита.

Хитът „ Облаци от яйца ”

 37-7

Този тип омлет, който припомня външно на облак с жълто слънце по средата, стремително стана нов фешън кулинарен тренд в света.
В приготвянето няма нищо комплицирано – просто разбийте и запечете всеки обособен белтък във фурната за към 2 минути, като не забравяйте да оставите хлътналост за жълтъка. После го прибавете и още веднъж запечете за още няколко минутки. Следете да не се препекат, в противоположен случай яйцата ще покафенеят. „ Облаците ” се сервират както независимо, по този начин и върху наздравици.

 37-6
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР