Обикновено се взираме в някоя героична дата и започваме да

...
Обикновено се взираме в някоя героична дата и започваме да
Коментари Харесай

Книга: Преходно време

Обикновено се взираме в някоя героична дата и започваме да я експлоатираме до банализиране. А забавните неща, демонстрира историята, се случват след нея. Книгата " Преходно време " на Димитър Луджев, една от дейните персони в първите години след 10 ноември 1989 година, е тъкмо за годините незабавно " след ". Изключително кондензиран роман за сформирането и дейностите на държавното управление на Димитър Попов, първото некомунистическо от 40 години тогава. Компромисно, само че с политическо поддръжка - " Договореният преход в България ".

създател: Димитър Луджев
издателство на Българска академия на науките " Проф. Марин Дринов "
цена 25 лева
Книгата е извънредно пунктуална във връзка с обстоятелствата. В нея в действителност има доста история, доста документи, доста персони отвън еуфорията на митингите и площадната народна власт. И както се споделя в подзаглавието на книгата - " Личности, хрумвания, събития ". Ценното в тези разкази са сделките зад кулисите, ролята на всеки един политик от това време, дейностите им, появяването на нови играчи, тоталната промяна на стопанската система, финансовият срив и не на последно място основното влияние на синдикатите през тези първи години на прехода. Естествено, че са изключително забавни и взаимоотношенията вътре в Съюз на демократичните сили, които обаче могат да се опишат с цитирания в книгата британски анализатор Ричард Дейви, който споделя за Съюз на демократичните сили: " До огромна степен това е партия от дилетанти и университетски хора, свързани в техния път към властта с фино болшинство в Народното събрание. "

Според мен обаче душата на книгата е " под линиите ". И освен тъй като там изчезва леко дразнещото говорене за себе си в трето лице само число и разказът минава в персонален. А тъй като тъкмо " под линия " са сложени значимите елементи, цветът, а и мирисът на политиката. А както споделя Иван Кръстев " В българската политика всичко е битово. " В " Преходно време " отвън документите има доста от това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тази книга аз открих и отговора на един въпрос, (не единствено един, несъмнено:-))който от дълго време ме занимава - кои са хората, които скриха Държавна сигурност и я инсталираха в " новите служби за сигурност " на страната.

Посочени са поименно от тогавашния силов вицепремиер и създател на книгата Димитър Луджев - полк. Петко Ангелов, м-р Чавдар Чернев, подп. Чавдар Петков, подп. Ангел Стойчев и други И още веднъж " под чертата " - " М-р Чавдар Чернев ми беше възложен и предложен от Виктор Вълков в офиса на Български земеделски народен съюз. За непосветените би трябвало да поясня - Чавдар Чернев и Ангел Стойчев (както и Виктор Вълков и ген. Любен Гоцев) са членове на така наречен кръгове " Банкя " и " Монтерей ", за които се твърди, че са кардинали в сянка на българската политика в годините на прехода. И освен това - за тях се твърди да вземем за пример, че са помогнали на Бойко Борисов да стане основен секретар на Министерство на вътрешните работи през 2001 година По-нататък неговата история я знаете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР