Обикновено пикът на летните заболявания е между юни и септември,

...
Обикновено пикът на летните заболявания е между юни и септември,
Коментари Харесай

Радина Андонова, ВМА: Инфекциозните заболявания имат сезонност

Обикновено пикът на летните болести е сред юни и септември, когато е най-изразеният интервал. Това сподели в изявление за БГНЕС лейтенант доктор Радина Андонова, част от екипа на Инфекциозна клиника към ВМА.

По думите й, множеството от нашите инфекциозни болести имат сезонност. По тази причина горе долу можем да се ориентираме в даден сезон какво можем да чакаме. Класическият грипен вирус, който следим през зимата, циркулира през цялата година, само че лятото - доста по-рядко.

„ Това, което нормално назоваваме летен грип, са други вирусни инфекции, които обаче протичат с грипоподобна симптоматика. Казваме грип, тъй като постоянно свързваме грипа с температурата, с изразената обща изнемощялост, с присъщия общ заразен синдром – тази мускулна разбитост, която има пациентът, болките в мускулите, в ставите, с гаденето, анорексията, която също може да се следи при пациентите “, добави лекарката. Всичко това обаче е токсиинфекциозният синдром, който е присъщ за огромна част от нашите инфекциозни болести. „ Това е грипоподобната симптоматика, която с изключение на за класическия грип, следим и при други болести, по тази причина ние постоянно бъркаме и споделяме: летен грип “, разясни доктор Радина Андонова. Според нея, летните вируси са други вируси, като най-често срещаните са ентеровирусните инфекции.

Те са огромен брой вируси, няколко вида се отнасят към тях. Това са коксаки вирусните инфекции, мощните ентеровируси, това са еховирусите, полиовирусите, вирусът на полиомиелит – това е заболяване, което за благополучие в България сега не го следим, с помощта на имунизацията. „ Тук е моментът да кажем какъв брой е значимо да се слагат имунизациите тези, които са наложителни в имунизационния календар “, изясни тя. Всички те се споделят енровирусни, тъй като се популяризират и развъждат в ентероцитите – клетките в гастроинтестинален тракт, тъй като ние се заразяваме по фекално-орален път. Тоест, в случай че не сме си измили ръцете, в случай че плодове или храна е нечиста и сме я консумирали без да има термична обработка или без да е добре измита, можем да се заразим. Малка част от тези вируси могат да се предават и по въздушно-капков път, само че доста по-рядко. „ Затова се следи и по-често през лятото - избираме да се храним на открито, да консумираме храна от не всеки път добре тествани места, изключително когато сме на отмора. За разлика от зимата, когато доминират респираторните инфекции, поради затворените пространства и затворените колективи “, съобщи доктор Андонова. Тя акцентира и че „ лятната ” зараза е доста характерна за дребните дечица по принцип, тъй като при тях не можем постоянно да преценим строгия надзор на това дали ръцете са измити, какво пипат.

В взаимозависимост от вида, ентеровирусните инфекции имат и друга клинична картина, само че най-често следим обриви. „ Те могат да бъдат доста разнородни и неведнъж могат да бъдат комплицирани с други наши болести, които протичат с обриви –варицела, морбили. Трябва да имаме поради, че ентеровирусите стартират с доста изразен токсиинфекциозен синдром – температура 39-40 градуса, от време на време 41 градуса. Ако става дума за дребни деца са с доста изразена обща изнемощялост, мощно главоболие и обриви, несъмнено. Тук можем да следим по този начин наречената ръка-крак-уста заболяване, което е доста особено за летния сезон “, изясни лекарката.

Често срещана е и херпангината. Ние споделяме ангина, тъй като прилича с високата температура и болките в гърлото, само че в действителност това е вирусно заболяване, което още веднъж се предизвиква от ентеровируси “, съобщи доктор Андонова. Херпангината още веднъж е типична за дребни дечица – висока температура, мехурчета, които се образуват в лигавицата на устната празнина и когато се спукат, стават мощно мъчителни. Друг характерен признак е диарията.

Специалистът обърна внимание, че с температура и с диария, протичат и ротавирусите. „ Диарийните изхождания при дечицата могат да бъдат много по-опасни по отношение на един възрастен човек с естествена имунна система. Причината е, че децата доста по-бързо се обезводняват. Тоест, в случай че сме някъде на отмора и забележим, че детенцето е с висока температура, в случай че има повръщане и многократни диарийни изхождания, с които не можем да се оправим в границите на 24 часа, е хубаво да се посети медицински експерт ”, изясни лекарката.

Възрастни също могат да се дехидратират, несъмнено, само че най-тежко тези болести протичат при хора, които имат съпътстващи болести. При пациенти със сърдечни болести обезводняването би било доста рисково, защото се губи огромно количество електролити калий и натрий, които имат отношение към сърдечната функционалност. При хора със захарен диабет също се следи по-тежко протичане на клиничната картина. При един здрав възрастен организъм общо взето болестта минава от единствено себе си за към 5 до 7 дни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР