Обикновено оризът се запържва с растително масло /може да се

...
Обикновено оризът се запържва с растително масло /може да се
Коментари Харесай

Да си направим пържен ориз

Обикновено оризът се запържва с растително масло /може да се прибавят лук и зеленчуци/, залива се с две и половина до три елементи вода, прибавя се сол, подправки по усет и съда се затваря с похлупак. Готви се на муден огън, до момента в който се изпари водата. Но това по-скоро е задушен ориз.

Можете да приготвите същински пържен ориз с леща. Необходими са 250 грама ориз басмати, щипка сол, 150 грама леща, 1 парче пресен корен от джинджифил (2 см), 2 връзки зелен лук, 40 мл зехтин или олио.

Оризът се залива със студена вода, прибавя се 1 ч. лъжица сол, когато кипне, се затваря с похлупак и се вари на слаб огън 12 минути. След 7 минути се прибавя лещата. През това време се почиства джинджифилът и се нарязва на дребно.

Зеленият лук се почиства, измива и се нарязва на тънки колелца. Тъмно-зелената част не се употребява. Оризът се прецежда през гевгир.

Пет минути преди сервиране в тиган се затопля зехтин или олио, в което се запържва зеления лук за към минута, като се бърка непрестанно. Посолява се и се прибавя оризът с лещата, затопля се и още веднъж се посолява.

 Да си създадем пържен ориз

Може да приготвите тайландски пържен ориз с ананас: 2 1/2 чаши сварен и охладен ориз или 1 чаша недопечен ориз, 125 грама пилешко месо, гърди, 8 огромни, сурови изчистени скариди.

Трябват ви също по този начин горната част на дребен ананас (или консервиран ананас) и 1 алена сладка чушка, нарязана на ивички, 3 супени лъжици масло, 1 чаена лъжичка ситно нарязан чесън, 2 яйца, 3 супени лъжици соев сос, 1/2 чаена лъжица черен пипер, 1/3 чаша запържено, несолено кашу, 2 стръка нарязан на тънки ивички зелен лук.

Пилешкото се нарязва на ивички, ананасът - на късчета. Подготвят се останалите артикули. Загрейте маслото в бездънен тиган и запържете чесъна към половин минута.

Добавете пилешкото, скаридите и алената чушка и запържете за към две минути, до момента в който месото не побелее. Намалете леко огъня и счупете яйцата напряко в тигана.

Не ги разбърквайте към две минути, до момента в който яйцата леко не се сготвят отчасти. Преместете месото и останалите артикули в единия завършек на тигана и прибавете ориза. Сипете соевия сос и разбърквайте всичко към две минути, с цел да се смесят всички артикули и оризът да се запържи.

Посолете, поръсете с черния пипер, прибавете кашуто, зеления лук и нарязания ананас. Продължавайте да запържвате още към две минути, като разбърквате добре. Свалете от огъня, пресипете в подобаващ съд и сервирайте, до момента в който е топло.

Освен пържен ориз, в случай че обичате ориз, можете да заложите и на класиката като нежно свинско с ориз, обичаното ни пиле с ориз, постен ориз, а за какво не и нещо ексцентрично като суши или испанска паеля?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР