Обикновено най-успешните събития – били те , победи, пробиви в

...
Обикновено най-успешните събития – били те , победи, пробиви в
Коментари Харесай

3 случайни открития, които промениха човешката история

Обикновено най-успешните събития – били те , победи, пробиви в стопанската система – са резултат от упорита работа. Човек прави проект, работи съгласно него, не пести време и сила и реализира впечатляващ резултат. Ето по какъв начин се развиват събитията в идеалния свят, написа money.bg.
Но е невероятно да се планува всичко!
В света се случват доста непредвидени събития, които могат да повлияят на креативния развой и на крайния резултат. Често сходни произшествия единствено пречат. Но през днешния ден ви описваме за три забавни събития, които се случват ненадейно. И повлияват на човечеството съществено – и то в позитивен смисъл.
Железобетонът. От портокалови дръвчета до ерата на небостъргачите През 1867 година градинарят Джоузеф Моние показва своето откритие на ревюто в Париж – градинска вана от бетон с вградена желязна мрежа.
44-годишният градинар е работил в градината Тюйлери в Париж. Там той отглеждал портокалови дървета. Конвенционалните циментови контейнери се напуквали заради изменящото се време. Дървесината и глината също бързо се влошавали.
Градинарят опитва и в последна сметка намира идеалния вид – рамка от желязна мрежа, покрита с циментов разтвор. След това добави стоманени пръти.
Изобретението изумява изложителите и кариерата на Моние потегля стремглаво нагоре. От градинар той става инженер и записва няколко патента, в това число стоманобетонна технология за мостове и фасади. Тогава германците купуват патентите за положителни пари и това бележи началото на ерата на стоманобетона.
Как неверен некролог накара Нобел да сътвори популярните си награди Известният шведски инженер Алфред Нобел преди малко навършва 55 години, когато с изненада открива във вестника …. личния си некролог.
 Любопитните истории на инцидентни открития, трансформирали света Любопитните истории на инцидентни открития, трансформирали света
Ходът на човешката еволюция е белязан от дълга поредност инцидентни открития и изобретения. Всъщност специалистите пресмятат, че сред 30 и...
Оказа се неточност на кореспондент. В навечерието на тази преживелица братът на Алфред, Лудвиг в действителност умира в Кан. Френските вестници разгласяват некролог за гибелта му, а шведската преса го вижда и препечатва.
“Търговецът на гибелта е мъртъв ” е било заглавието. Защо по този начин? Защото Нобел е изобретил динамит. Всъщност има 355 патента, само че точно динамитът донесе огромната му известност и фантастични облаги.
Между другото, заглавието на некролога на брат му също е било напълно уместно. Лудвиг Нобел е бил предприемач – той е произвеждал и продавал, наред с други неща, артилерийски снаряди.
Алфред Нобел открива, че има ужасна известност!
Той е мощно впечатлен от това какво се приказва за него в некролога. Нобел не желал да бъде именуван “търговец на гибелта ” до края на времето.
 Лабораторията на Никола Тесла се трансформира в музей Лабораторията на Никола Тесла се трансформира в музей
Варденклиф, единствената останала лаборатория на Никола Тесла, ситуирана в Лонг Айлънд (САЩ), е на крачка по-близо до превръщането й...
Разтърсен, Нобел пренаписва наследството си. След гибелта му цялото му имущество се управлява от Нобелова фондация, която годишно присъжда награди за най-големите достижения в разнообразни области на науката. Многобройни родственици на Нобел се пробваха да оспорят това решение, само че по този начин и не получиха и стотинка.
Как немарливостта помогнала за изобретяването на пеницилина Биологът Александър Флеминг е бил типичен академик. Той е по този начин обхванат от проучванията си, че не се интересува и не обръща внимание на елементарните ежедневни неща. И към него постоянно е царяла креативна неразбория.
38-годишният шотландски академик някак остава до късно в лабораторията. Забравил е да измие контейнерите след работа. И плесен се е настанил в един от съдовете. Това унищожи един от опитите му с бактерии, само че провокира друго велико изобретение.
На идната заран ученият бил доста сюрпризиран. На тези места, където мухълът е повишен, колониите на стафилококи са починали.
По-късно, откакто изучил плесента, той провежда редица опити. И след 6 години той съумя да изолира пеницилин. За това изобретение Флеминг получи Нобелова премия (която, както писахме нагоре, също е плод на случайността). И благодарение на пеницилин хората са се научили да се борят с гангрена, туберкулоза и редица други бактериални инфекции. А точно тези заболявания са лишили повече човешки животи от войните.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР