Обикновено лидерите – повече от всеки друг – дълго обмислят

...
Обикновено лидерите – повече от всеки друг – дълго обмислят
Коментари Харесай

5 случая, в които лидерите винаги трябва да казват „Да“

Обикновено водачите – повече от всеки различен – дълго обмислят последствията от едно „ да “, преди да посмеят да го изрекат. Хората обичат да чуват тази думичка съвсем толкоз, колкото се опасяват да я употребяват. Изричането й значи, че сме се отдали на нещо. Но има 5 случая, в които всеки лидер би трябвало да я изрича самоуверено и свободно. Ето кои са те:

1. „ Да “ на непланираните дейности

Само тъй като сега не търсите чиновници, не значи, че не наемате. Традиционният метод при набиране на фрагменти – който прилагаме в 99% от случаите – е да преценим какъв брой огромна е празнината в организацията. Но някои от най-хубавите гении срещаме, когато не гледаме – а може би и те сами не се вглеждат в себе си. Когато се запознаете с човек, който ви кара да мислите за бизнеса си; разкрива ви ваши хрумвания и знания, на които не сте обръщали внимание; трансформира ъгъла на огледалото ви по този начин, че то да ви разкрива нови благоприятни условия, наемете го и намерете ролята, за която е подобаващ.

2. „ Да “ на прозрачността

Да бъдем реалисти – не всичко е постоянно прелестно. Дали от културни разбирания, които трансформират позитивизма във култ, от боязън да не изглеждаме уязвими, или от предпочитание да не безпокоим чиновниците и клиентите си, от време на време замазваме действителността. Но съгласно мен високият дух произлиза от доверието, а доверието – от честността.

Винаги споделям отчетите на борда на общи събрания с целия личен състав в края на всяко тримесечие. Обсъждаме възходите и паденията. Не крием, когато някой напусне компанията, и приказваме за какво го е сторил, като се стараем да не навлизаме в ничие персонално пространство. Обсъждаме бизнес провокациите, с цел да можем всички да сме наясно и да се фокусираме върху потребностите на организацията. Но казвайки „ да “, когато хората ни желаят да знаят по какъв начин се оправяме, сме съумели да изградим мощно възприятие за обща цел. А в случай че споделяте неприятните вести, екипът ви ще ви има доста по-голямо доверие и ще се радва повече на положителните новини.

3. „ Да “ на измененията

От няколко седмици инженерите ви организират заседания. В това няма нищо извънредно, само че предходната седмица в срещите е взел участие и шефът на отдел „ Продажби “. Най-накрая те идват при вас с концепция за нова бизнес активност. Тя не излага на заплаха актуалните доходи, само че за реализацията й ще са нужни много запаси. Освен това, хрумването не стои в основата на сегашния ви бизнес и не подсигурява триумф. Но финансовият шеф счита, че в случай че поемете риска, то може да пожъне огромен триумф.

Често поучавам хората да не се отплесват по странични положителни хрумвания. Но в случай че компанията ви е в добра форма и продажбите вървят, кажете „ да “ - и не тъй като очаквате триумф. Направете го, тъй като е потребно чиновниците ви да знаят, че имат независимост да основават изобретателни нововъведения и че подкрепяте техните хрумвания. В противоположен случаи те просто ще спрат да раждат такива. Ако пък последното им скимване инцидентно ви изстреля към небето... е, може да достигнете Луната.

4. „ Да “ на действителния живот

Културата на започващите компании е украсена със занимания и почитание. Дали става въпрос за желирани мечета, бира всеки петъчен следобяд, или палачинки всяка сряда, тези прекарвания сплотяват личния състав. Но те са украса, която няма нищо общо с същинския живот. Тя съществува, с цел да прави работните развой и място по-приятни. Трябва обаче да казвате „ да “ и на нещата, които вършат и същинския живот по-интересен и елементарен. Когато ваш чиновник би трябвало да си тръгне по-рано от работа във вторник, тъй като е на урок по китара, подкрепете го. Когато видите, че различен работи до късно всеки ден, благодарете му за отдадеността и му позволете да си вземе отмора на идващия ден. Желираните мечета не са основна човешка нужда, по тази причина казвайте „ да “ на салдото, от който всички се нуждаем. Добрините ще ви се върнат под формата на здрави и щастливи чиновници.

5. „ Да “ на безапелационния мотив, че грешите

Водете с транспарантни визия, разбиране и тактика всеки ден. А когато някой изрази мнение, че в тактиката ви има цепнатина, че визията ви е неразбираема, а убежденията – неправилни, изслушайте го. В множеството случаи този човек надали е прекарвал по 24 часа дневно, разглеждайки бизнеса през вашата призма, и вие ще имате опция да му покажете къде неговото схващане е ненапълно. Ако не съумеете и аргументът му е стоманен, кажете „ да “ и го поканете да ви помогне да премислите нещата, тъй като тази персона е най-ценният ви чиновник.

..............

Джон Елвекрог , съосновател и основен изпълнителен шеф на 140 Proof, за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР