Обикновено конструкцията на всички е направена от рамки от меко

...
Обикновено конструкцията на всички е направена от рамки от меко
Коментари Харесай

Защо повечето жилища в Америка изглеждат еднакво

Обикновено структурата на всички е направена от рамки от меко дърво. Елементите са дървени греди с размери две на четири, които съвсем постоянно са направени от иглолистна дървесина.

Направата на тъй наречените " рамки балони ", които са в основата на структурата е доста лесна. Тя разрешава на строителя да я покрие с каквито материали желае и от вътрешната страна и извън, съгласно архитекта Уокър Филд. Това е метод да се превъзмогне дефицита на работна ръка и построяването на тези жилища да става по-бързо. Тази " рамка балон " се употребява към момента при строенето на жилища в Съединени американски щати и Канада. Методът е прочут и в Нова Зеландия, Австралия и Япония, само че не и на други места по света.

В Америка потреблението на такива дървени рамки се е трансформирало в главен способ в строителството. Една от аргументите е, че излиза доста по-евтино от бетон или стомана. Освен това дървеният материал разрешава, в случай че се допусне неточност, да се поправи доста бързо, като се изреже нов детайл. Рамката има доста пространство и улеснява работата на електротехници и проводници пи прекарването на тръби и кабели.

Има причина обаче за ограничаването на височината за постройките, за които се употребява. И тя е, че дървеният материал гори доста елементарно. Следствие от това е огромният пожар в Чикаго през 1871 година, когато изгарят хиляди здания, в чиято основа има " рамки-балони ". Малко по-късно градът вкарва възбрана за дървените структури. Постепенно възбраната обгръща и други градове и всички гъсто обитаеми градски квартали. Този строителен способ стопира да бъде употребен и в предградията.

Строителните кодекси също еволюират, под натиска на застрахователи и производители на артикули за пожарна сигурност, които желаят лабораторно да се дефинират стойности на огнеупорност за избрани материали.

Най-значимата смяна се случва на Международната конференция за строителството в Южна Калифорния, където единния строителен кодекс от 1970 година бива освежен.

В началото на 90-те години нещата са на път да се трансформират. Архитектът на Лос Анджелис Тим Смит, открива, че дървесина, обработена с огнезащитен материал не може да гори.

Въпреки това обаче строителните кодекси резервират рестриктивните мерки за дървени структури. Нарастващото търсене на жилища, провокирано от демографските промени последователно възвърна " рамките балони " като ги направи необятно употребявани още веднъж.

Толкова доста идентични здания постановат потребността от многообразие. Заради по-широките коридори блоковете стартират да се вършат с жилища и от двете страни, а извън с цветни панели. Освен това партерът се усъвършенства, като към този момент служи за гаражи и магазини.

Резултатът е доста на брой идентични здания, само че това е особено за всеки нов градски или крайградски квартал за предишния век. Използването на дървения материал като главен в строителството има и своите преимущества. Той е обновим запас. Оработва се и се лепи, с цел да се получат дебели дървени греди. Най-високата такава постройка е от 18 етажа.Това е общежитието на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Орегон към този момент е трансформирал строителния си кодекс и разрешава всеобщо потребление на дървени структури. Очаква се до 2021 година и други щати да последват този образец.

Предимствата на дървените структури се преувеличават съгласно Стивън Цирински, съпредседател на нюйоркския департамент към Американския институт на архитектите. Думите му са провокирани от избухнал пожар през 2015 година в апартамент в такава постройка. Огънят се популяризира доста бързо през празните пространства, които остават при сглобяването на гредите. Не е имало жертви, само че цялата постройка е била унищожена.

Рядко има случаи на пожари в такива здания. Недостатък обаче е, че те са доста бързо запалими и огънят се популяризира преди пръскачките да съумеят да се включат.

По данни от Националната асоциация за противопожарна отбрана от 13-е пожара избухнали в Съединени американски щати през 2017 година и предизвикали вреди за $20 милиона, 6 са били в здания с дървена структура.

Някои елементи от страната имат потребност от строителство на нови здания. И макар че архитектите, които работят с дървени структури, имат проект за по-икономично решение, не е ясно дали тези постройки ще бъдат безвредни. Предвид това към момента не е взето решение по какъв начин и какви здания ще бъдат строени. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР