Обикновено изборите в Швеция, която се възприема като стълб на

...
Обикновено изборите в Швеция, която се възприема като стълб на
Коментари Харесай

Мигрантите редят шведската политическа сцена

Обикновено изборите в Швеция, която се възприема като дирек на толерантността и стабилността, рядко провокират огромен интерес измежду останалия свят. Но това се трансформира, Швеция към този момент провокира колкото интерес, толкоз и обезпокоеност поради засиленото въздействие на една партия, считана от едни за популистка, от други за извънредно дясна и надали не неонацистка, само че при всички случаи за антиимигрантска партия.
Националистическа партия „ Шведски демократи “ реализира впечатляващ резултат на вчерашните парламентарни избори в скандинавската страна и има действителната опция да въздейства на държавните политики, гласи коментар на организация Франс прес, представен от медиите. Да, тя остана трета, пред нея са ръководещата досега червено-зелена коалиция, отпред със Социалдемократическата работническа партия и опониращата им дясноцентристка коалиция, които заедно ще имат болшинство от 287 депутати в 349-членния парламент. Но поддръжката за тях понижа, нищо че водят в изборните резултати. Подкрепата се оказа даже по-малка, в сравнение с за "Шведските демократи ". Шведските социалдемократи, да вземем за пример, остават най-голямата партия с 28,4% от вота, само че това е най-слабият им резултат за последните 100 години. Докато крайнодясната „ Шведски демократи “ реализира доста мощен резултат от 17,6%, откакто на предходните избори през 2014 година имаше едвам 12,9% от вота. Да, тя се надяваше на резултат от над 20%, само че никоя друга, настрана взета, партия няма такова доста нарастване на гласове от близо 5 %. Увеличената поддръжка за националистите ги трансформира в трета по мощ партия и това се дължи на разочарованието на мнозина шведи от решението на червено-зелената коалиция да одобри 400 000 мигранти след 2012 година. Оказва се, че Швеция е страната, която

е приела най-вече мигранти на глава от популацията

повече даже от Германия. По данни на формалната статистика все още към 18,5% от 10-милионното население на Швеция е родено отвън страната.
Между другото "Шведските демократи " съумяха да тушират своя имидж, твърди Би Би Си: с изключение на ограничения против мигрантите в своя дневен ред партията включи и икономическа помощ за пенсионерите, битка за екологично схващане, отбрана на правата на животните.
Швеция и другите скандинавски страни се асоциират със обществената народна власт. Защо обаче обществена Швеция симпатизира на ултрадесните? В страната има релативно ниска безработица, благосъстоянието на всеки обособен човек е по-високо, в сравнение с междинното в Европейски Съюз, Швеция постоянно се класира измежду 10-те най-щастливи страни в света. А ето, че в страната се усилва известността на националистите.
Според специалистите повода е една - миграцията. Почти никой не крие, че мигрантският проблем и обвързвания с него напредък на престъпността излязоха на напред във времето, а управляващите в страната не могат да предложат действени ограничения за тяхното разрешаване. Именно това изяснява триумфите на партията "Шведски демократи " през последните години. За пръв път те влязоха в Народното събрание преди 8 години, а на предходните избори тази партия стана трета с резултат 13%, което й даде 49 депутатски мандата. Тогава мнозина западни аналитици, които до неотдавна възпяваха "шведския модел ", се хванаха за главата при този резултат. "Как това можа да се случи ", питаха се те. Какви ли въпроси си задават в този момент?
През 2002 година Социалдемократическата партия, която с обособени спирания управляваше страната от 1917 година, се усещаше изцяло удобно, изпреварвайки по рейтинг доста своите противници от Умерената партия. Едно от основните си достижения управляващите посочваха разрешаването на демографския проблем на Швеция посредством привличане на мигранти от чужбина и тяхната сполучлива обществена акомодация. Впрочем шведите, както и множеството други страни в Европа, нямаха различен път за разрешаване на казуса с намаляването и стареенето на популацията. През 70-те години

страната претърпя сериозна демографска рецесия

естественият приръст на популацията бе на нулата. А от средата на 90-те години Швеция за пръв път се сблъска с негативен демографски приръст - от 1997 до 2001 година родените шведи бяха по-малко от умрелите.
В тези условия всяка една страна би трябвало да притегля мигранти, с цел да обезпечи напредък на стопанската система и на производството. По същия метод постъпиха социалдемократическите държавни управления на Швеция, трансформирайки това в крайъгълен камък на своята политика.
В началото на предишното десетилетие това се представяше като триумф - стопанската система живна след нескончаем съвсем 10-годишен застой, а популацията стартира бързо да се усилва. Така, в случай че през десетилетието 1994-2004 година прирастът бе едвам 200 000 души (от 8,8 до 9 млн.), в този момент популацията се усилваше с толкоз за година-година и половина. Миналата година страната мина 10-милионния предел и популацията продължава да се усилва със стремителни за тази страна темпове.

Проблемът сякаш изглеждаше решен

Но той имаше колорит. Стокхолм избра малко необикновен път, канейки бежанци от горещите точки на планетата с непознати за Швеция култури и обичаи. Отначало интензивно прибираха мигранти от Иран и Ирак, а последните години - от Сирия. Според формалната статистика в Швеция живеят 150 000 сирийци, 135 000 иракчани и 71 000 иранци. Става дума обаче за формалната статистика, действително индикаторите вероятно са по-високи.
Миналото десетилетие шведските управляващи гордо посочваха на чужденците преди малко издигнатите мигрантски центрове край Стокхолм. В тези удобни, чистички градчета живееха мигранти най-вече от азиатско и африкански генезис, образоваха ги на шведски език и просвета, обясняваха им локалните обичаи. Картината беше идилична.
Но както постоянно се случва, легалните мигранти бяха последвани от техните (често не напълно легални) родственици, другари и познати. Те се заселваха край чистичките и поддържани мигрантски центрове. И изненадващо за самата себе си Швеция се сблъска с етнически анклави, в които се бе образувало изцяло обособено, настрана общество.
Съгласно формален полицейски доклад от м.г. в страната са се появили 61 "проблемни " от криминогенна позиция региони (думата "гето " полицията избягва).
Преди 40 години шведският парламент единомислещо одобри решение за преобразяване на страната в "мултикултурно общество ". Оттогава обаче броят на закононарушенията с потребление на принуждение се е нараснал с 300%, а на изнасилванията - с 1472 на 100! По брой на изнасилванията Швеция

е преди всичко измежду европейските страни

и на второ в света (след Лесото). Трябва ли да се учудваме от настроенията в страната?
Все повече са убийствата с потребление на огнестрелно оръжие, кражбите и палежите на коли. Последното се трансформира в обичано занятие за младежта от етническите анклави. Ако през 1998 година имаше към 400 сходни случая, в този момент всяка година са регистрирани 1300-1500 палежа. През ноември 2017 година в мигрантското предградие на Упсала бяха подпалени към 50 автомобила. Въпреки многократните позвънявания, пожарникарите пристигнаха в региона едвам след три часа, съпроводени от спецчасти и картечници. А преди две седмици в сходни региони на Гьотеборг, Малмьо и Хелсингборг бяха запалени още над 80 коли.
Има и по-стряскащи обстоятелства - броят на починалите при престрелки в страната внезапно е повишен през последните години, достигайки връх през 2017-а, когато бяха убити 43 души.
Именно това изяснява внезапния растеж на известността на "Шведските демократи ". Партията обаче желае освен смяна на миграционната политика, само че и референдум за излизане на страната от Европейски Съюз. Все отново специалистите предвиждат, че тя евентуално ще би трябвало да се откаже от тази си концепция, в случай че се коалира с Умерената партия, която пък е гневен последовател на Брюксел. А и към този момент шведите не са склонни да напущат Евросъюза.
Изборните резултати в Швеция удостоверяват общата за Стара Европа наклонност да разклащат досегашната системата от партийните и блокови обичаи, градени с десетилетия.
И в случай че наклонността продължи, в някакъв миг (да речем, на идващите избори) може да се установи, че мигрантите са сменили властта в Швеция.
Впрочем това може да се получи още в този момент. Ако най-после се окаже, че дясноцентристката коалиция изпреварва лявоцентристката, дали тя няма да потърси "Шведските демократи " за съставяне на новото държавно управление?

По материали от непознатите медии

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР