Обикновеният пчелояд е сред най-цветните и най-красивите птици в Европа.

...
Обикновеният пчелояд е сред най-цветните и най-красивите птици в Европа.
Коментари Харесай

Тази птица е великолепна, но опасна за пчелите

Обикновеният пчелояд е измежду най-цветните и най-красивите птици в Европа. В България се среща в цялата страна, като по многоброен е в Добруджа, Тракийската Низина, към Бургас, и Северна България по места с ронливи крайбрежия от мека почва.
 БГНЕС
Според информация на Българското сдружение за отбрана на птиците има почти 27 500 индивида у нас.
 БГНЕС
Храни се с инсекти, които улавя в полет. Тъй като пчелната отрова не му работи, то той се храни с пчели , оси и по-рядко стършели, също водни кончета, пеперуди, бръмбари и други
 БГНЕС
Основното меню си остава обаче пчелата, като съгласно изследване от Испания, тя доближава до 82% от главното му меню. Въпреки това обаче, вредите са минимални, тъй като изядените пчели не надвишават 1% от всички пчели работнички в съответното място. Същевременно унищожава и доста оси, стършели и други инсекти вредители по пчелите.
 БГНЕС
Плячката си лови във въздуха по време на полет или изчаква жертвите си, кацнал по сухи клони на дърветата или електропроводи към кошерите.
 БГНЕС
Пчелоядът е заплашен и предпазен тип и избиването му се преследва от закона . Алтернативни способи за гоненето му от региона на пчелините са: слагане на блестящи ленти от станиол и други звукови и образни материали, които държат птиците настрани.
 БГНЕС
Любопитен факт е, че на птицата има кръстено село, рудник, околност и археологично находище в Източни Родопи.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР