Обикновеният или класически циклон на умерените ширини, който вчера се

...
Обикновеният или класически циклон на умерените ширини, който вчера се
Коментари Харесай

Глобалното затопляне роди чудовището „Волфганг”

" Обикновеният " или типичен циклон на умерените ширини, който през вчерашния ден се намираше западно от Бискайския залив, през днешния ден е над Ламанша и провокира бурни, а тук-там и ураганни ветрове, най-много по Френското атлантическо крайбрежие.

Той е наименуван " Волфганг " от европейските метеоролози, а е любопитен и неповторим с няколко неща. Едно от тях е, че облачната му система поразително припомня тези на тропическите циклони, наричани районно още урагани или тайфуни, написа dir.bg.

Не, той не е екстропически циклон, каквито постоянно приключват виталния си път през есента или началото на зимата над Европа и Северния Атлантик. Той е типичен циклон, със леден фронт, топъл и студени браншове, само че облачните му системи не просто припомнят, а безусловно копират тези на някои от тропическите му събратя, които имат напълно различен вид произход.

Ветровете в системата на „ Волфганг ” са мощни и бурни, тук-там в Бретан - и ураганни. Имало е и циклони с по-силни ветрове, доста по-обширни такива, само че за това време на годината дребният, стилен и фотогеничен „ Волфганг ” е с неповторими характерности - рекордно ниско налягане в центъра си, а и много ниско такова за мястото, където се зароди - напълно покрай царството на субтропичните антициклони и " безконечния " Азорски антициклон.

Няма по какъв начин да твърдим, че той е стопроцентова рожба на световното стопляне, само че то сигурно има пръст в бързата поредност от неколкократни горещи талази в Европа, неповторимия мраз (или хлад) сега над северната част от Европейска Русия и в този момент - това много необичайно циклонално образувание.

В идващите дни „ Волфганг ” последователно ще се запълва и отслабва, движейки се на североизток към Северно море.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР