Обикновена история. Блогърът Иво Мирчев за малко да си изпати

...
Обикновена история. Блогърът Иво Мирчев за малко да си изпати
Коментари Харесай

Новите мутри

Обикновена история. Блогърът Иво Мирчев за малко да си изпати от едни момчета като тия, които в годините на положителния остарял рекет нарекохме мутри. Нали си ги спомняте тия години – когато всеки притежател на магазин, автомобил или пари в брой плащаше на силовите групировки и си слагаше лепенка на прозореца, с цел да не го сбъркат с някой незастрахован.

Та пътувал Иво в наши дни из България и решил да спре на паркинг в старопрестолния град. Да, обаче гледа там: две лимузини с 4 седмици в номерата се разположили на 5 паркоместа, а край тях стърчат пет-шестима пазачи – чернодрешковци, дебеловрати, като изкопирани от архивните фотоси за гангстерската война. Престрашил се той и помолил най-миловидния от тях да помести едната кола. По-нататък не е за разправяне…За отбелязване е единствено, че полицията потулила неговото позвъняване на телефон 112 и чак, когато се разчул гафът по малкия екран, „ открила “, че двете МПС-та са на „ 80-годишно лице и компания “. Полицейските представители някак си пропуснаха да оповестят обществената загадка, че в тях се вози Роди Черния, фамозен сводник от Варна, само че репортажът се получи така и така. Десетки уеб сайтове го препечатаха и един прочут въпрос оглави за следващ път престъпните рубрики: „ Връщат ли се мутрите? “

Между другото, в случай че имаше в медиите конкурс за най-глупаво и най-често повтаряно запитване, това – „ Дали се връщат мутрите? “ евентуално щеше да бие класическото „ Как постигате триумфи пред аудитория? “
Ако решите да напишете това запитване в Гугъла, ще получите три вероятни отговора за 0,31 секунди: 1) Мутрите не се връщат, тъй като не са си отивали 2) Мутрите принадлежат на предишното 3) Други.

Първият е правилен, нас в случай че питате. Мутрите са си тук от предишния век, единствено дето са мутирали.
Доказателства желаете ли?

Вижте в интернет определението за „ мутра “. Недодялан, недодялан, физически мощен, ниско образован субект, податлив към принуждение по отношение на другите. Понякога е със спортна подготовка – герой, каратист. Облечен е с спортен екип и маратонки или с костюм. Обикновено е късо подстриган, със уязвимост към маркови часовници и злато. След влизането на България в Европейски Съюз се подвизава освен на улицата и в подземния свят, а и в законния бизнес, комбиниран с противозаконен – пране на пари, сметопочистване, контрабанда. В Уикипедията написа също по този начин: „ Мутрата е олицетворение на спечелилата духовна деградация и дребнавост, открояваща се с хипертрофирала корпулентност, доминантно мислене и силови дейности “.

Има ли някой, който не е виждал в последно време подобен човек?
Вие ли, госпожо? Къде живеете?

Как по този начин не разбрахте да вземем за пример за оня футболен почитател, който хвърлил гърмеж на стадиона, с цел да се почувства важен евентуално и ранил в окото полицайка? А за негодника, пребил хирург от Бърза помощ, тъй като не дошъл на мига в махалата, с цел да излекува махмурлука на брат му? А за оня данъчен, който някой претрепал с прът пред дома му? А за бащата, саморазправил се със съученика на сина си? А за дядото, блъснал пестник на учителка, че не писала на внук му петица?

Нима не се е случвало, блага госпожо, да видите на светофар водачи, които се млатят, тъй като някой някого изпреварил? Не сте ги гледала по какъв начин крещят като побеснели орангутани – сигурни, че ще останат безнаказани!

А събирачите на задължения, госпожо, не са ли ви посещавали? Не ви ли припомнят на гангстерите от 90-те, със златните ланци? Те също ви рекетират, обаче легално. Щом сте пропуснала да платите сметката на мобилния оператор, знаете по какъв начин е. Колекторските предприятия разполагат с персоналните ви данни, събират отговорности с изтекла отминалост и ви стряскат, меко казано. Пък дългът ви повишен от 29 лв. на хиляда?
Мъжът ви е с дребен бизнес, по този начин ли? Вярвам ви, че го тормозят изнудвачи. И в този момент, и в разгара на гангстерската война, дребните притежатели са лесните жертви, тъй като като хем са повече, хем по-лесно се плашат. Рекетът си е рекет, има си правила и те са неизменими от ВИС и СИК до момента.
Вчера ли ходихте в общината и платихте, с цел да не бавят оная разписка, без която ви затварят сладкарница? Онзи ден ли дадохте на данъчната, да не ви санкции многократно? А рушветът в петък бешеза социална поръчка, в случай че не бъркам?

Вземете ли думите, че не сте виждала мутра, обратно!

Признайте, че седнете ли пред тв приемника, се оказвате очи в очи с някоя мутра. Показват ги в белезници, само че и в студията, където се оправдават горе-долу, само че в множеството случаи ум дават. И интервютата на големците се въртят около тях. Помните ли „ назначените печеливши концесионери на плажове “, дето вицепремиерът Симеонов ги загатна? Изброи ги: Маргените, Радо Слънцето и Маджо – държат Обзор, Бургас, Слънчев Бряг. Дежа вю…Като футболните босове Илия Павлов, Юри Галев, Маймуняка и други от трибуквените бригади – безконечна им памет, които извадиха на стадионите бухалките и от този момент там към този момент не е безвредно място.

Ами шефът на Съюз на демократичните сили? Лукарски? Какви горили заведе на Националния съвет на партията, да го пазят от кютека там. Камерите ги демонстрираха: мутри като за списание! „ Няма по какъв начин да ги сбъркаш с политици “, сподели една дама по БиТиВи. Няма по какъв начин ли? Глупости! Сред политиците към този момент има толкоз доста муцуни, които познават единствено закона за силата, че в случай че се заловен на хоро, то ще обиколи ЦУМ, с Министерски съвет и градинката. Имаме зам. началник на Народното събрание, примерно, упрекнат за рекет на аптекари и насила на наемател на пицария. И единствено той ли?… Те са много мутрите в държавните кабинети, само че ги няма в досиетата по дело.

Някои депутати и депутатки не ви ли наподобяват като мутри и метреси от борческа нощни заведения? Само дето не са в „ Дескрим “ и в „ Мираж “, а в стаите на групите им, наречени „ парламентарни “.
Да не се заяждаме с управниците обаче! Да погледнем

модата – какви мъже избират тиражните дами? Явно такива, които помпат мускули във фитнеса, показват богатство с джипове и кохорта от бодигардове, и основават блъсканица, все едно дали отиват на курорт или на предизборна обиколка.

„ Мутренските времена не се връщат! “, отсече наскоро вътрешният министър. Той е прав в смисъл, че времената не са мръднали – колкото повече се трансформират май, толкоз повече си остават същите.

Добре облечените предприемачи

„ Видите ли добре облечени предприемачи да влизат в заведение, изнасяйте се най-добре. “ Спомняте ли си този рационален съвет? Даде ни го министър председателят по-рано, като беше секретар на Министерство на вътрешните работи. Съветът явно устоя инспекцията на доста зими и лета. Причината е най-вероятно, че всяка страна има мутрите, които заслужава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР