Обикновена или диетична сода? Или пък кола? Ако това е

...
Обикновена или диетична сода? Или пък кола? Ако това е
Коментари Харесай

Защо диетични напитки са по-вредни

Обикновена или диетична сода? Или пък кола? Ако това е честа алтернатива при нас, евентуално сме се замисляли и над въпроса дали захарта или подсладителите са по-голямото зло. Ето и малко изясненост по тематиката.

Изкуствените подсладители са заместители на естествената захар в диетичните питиета. И до момента в който всички се пробват да ни ги пробутат за по-здравословния вид, добре е да знаем какво в действителност се случва с тялото ни , в случай че консумираме единствено сода, кола и каквото още там намерим на пазара, в които количеството захар е 0%.

 Снимка 374443

Кога пием съответната газирана напитка, без значение дали е диетична или не, мозъкът ни получава сигнал, че консумираме нещо сладко . Но не получава информация дали в него има захар или подсладители.

След чаша кола със захар, мозъкът изпраща подтик до панкреаса. Той създава инсулин, с помощта на който захарта се трансформира в сила за клетките.

А когато подмамим организма и вместо захар му сервираме подсладители, калориите не съдържат задоволително сила и няма какво да се създаде от тях. Фалшивите калории не оправдават упованията на мозъка и той дава отговор с нараснал вкус, нервност и други.

 Снимка 374466

Ако потреблението на диетични питиета се трансформира в всекидневно повтарящо се деяние, последствията за тялото не са по никакъв начин приятни. Според учени, представени от Business Insider, се стига до развиването на така наречен метаболитен синдром .

Той е обвързван с повишение на кръвното налягане, кръвната захар и килограмите. Така се усилва рискът от диабет, сърдечно-съдови болести и инсулт.

Проучвания за изгодите и вредите от диетичните питиета се вършат още през 70-те и 80-те, когато те стартират да навлизат на пазара. И още тогава е открито, че усилват и риска от деменция, а надебеляването е осезаемо даже в късите интервали на проучванията.

 Как захарта ни състарява
Как захарта ни състарява

Още една щета от нея

Затова, в случай че се чудим дали да си вземем елементарна или диетична кола, най-добре да си сипем една вода. Нула калории и утоляване на жаждата по метод, който друга напитка не може да си обезпечи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР