Обикновен формуляр от банка разбуни духовете в България, след като

...
Обикновен формуляр от банка разбуни духовете в България, след като
Коментари Харесай

Родна банка разбуни духовете, добави и трети пол във формулярите си за клиенти

Обикновен формуляр от банка разбуни духовете в България, откакто стана ясно, че под графата, в която клиентите, подписващи контракти, избират пола си, има изброени 3 варианти – мъж, жена и друго. Това стана ясно по-рано през днешния ден от утринния блок на Нова телевизия. Левон Хампарцумян – изпълнителният шеф на въпросната банка, обясни, че сходна „ добавка” към половете не е наложителна, само че банката е „ клиентоцентрична” организация.

„ Ако има клиенти, които биха се чувствали по-комфортно с определянето си като „ други”, ние им предоставяме тази опция. В това няма нищо революционно – нашата страна е част от една културна европейска общественост и повярвайте - в по-развитата част на Европа никой не обръща изключително внимание на това”, обясни Хампарцумян.

Този ход обаче провокира съществени полемики в интернет пространството. Много хора се оповестиха изцяло „ против” въвеждането на такава алтернатива с аргумента, че биологически има единствено два пола и „ не би трябвало да се поддаваме на неолибералните течения на Запада”, които насърчават и трансформират в обикновено безумието и даже „ меко казано лудостта”.

Пол Найденов – член на борда на Organization Intersex International Europe –неправителствена организация, бореща се за правата на хората, дефиниращи се като „ интерсексуални”, отвърна тези причини като съобщи, че ще е един от хората, които ще се възползват от новата алтернатива, която въпросната банка предлага.

„ Интерсексуални са хората, които са родени отвън рамките на бинарното мъж-жена, чисто биологично. Момченца и момиченца не са единствените полове, които се раждат. Много постоянно в България – почти веднъж на 100 случаи, когато майката на новороденото пита какъв е полът му, отговорът на лекарите е „ не знам”, обясни Пол.

Той добави, че в тази ситуация се приказва за обикновени обстоятелства, съгласно които с изключение на общоприетата и общоприета бинарност мъж/жена, съществува и „ друго”, което не попада в тези рамки. „ България е част от Европейски Съюз, а там има страни, в които тази алтернатива е годна и налична – това са Германия и Малта. Много ми е тъжно за хората, които одобряват за доказателство само маркера в персоналните им документи”, заключи Пол Найденов.

Въпрос единствено на време е да разберем дали и България ще се трансформира в една от страните в Европа, където е обикновено човек да се разпознава с различен пол с изключение на „ мъж” и „ жена”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР