Обичайно на този, който няма основание да е доволен от

...
Обичайно на този, който няма основание да е доволен от
Коментари Харесай

Безобразия и чудеса: избори по български

" Обичайно на този, който няма съображение да е удовлетворен от изборите, му е крив изборният процес”, сподели след втория тур на отминалите избори отговарящият за тяхната организация вицепремиер. Но не е напълно прав. Защото изобщо не е наложително човек да е изгубил изборите, с цел да се оплаква от безобразията в тях. Като да вземем за пример спечелилият втори мандат кмет на регионален град, който обърна внимание на следната история.

Обичайна история

През 2015 година той се явява против претендент на ръководещата партия. На първия тур в трите секции в близо до града село получава 273, а съперникът му - 1 294 гласа. На втория тур става „ знамение “: гласовете на конкуренцията набъбват до 1 906, а неговите се стопяват до 35. Най-забележителен е резултатът във втора секция - 805 на 4.

Четири години по-късно кметът се изправя против различен претендент на ръководещата партия. И „ чудото “ се повтаря. На първия тур в същото село силите са много по-изравнени - 825 на 595 гласа. Във втора секция съотношението е 380 към 197 в интерес на претендента на ръководещите, а в трета назад - 197 на 236 гласа в интерес на опозиционния претендент. На втория тур обаче по някакъв „ вълшебен “ метод гласовете за него се изпаряват. Във втора секция резултатът е 643 на 3, в трета - 466 на 28, а общо в селото - 1 398 на 110 за претендента на ръководещите. И още една значима детайлност: в изборния ден полицията арестува петима покровители на опозиционния претендент в селото. Вероятно, с цел да не пречат на „ магията “.

Тази история не е изключение, а очевидно нещо всекидневно. Такива секции евентуално има във всяка община. Ако човек се порови малко в протоколите на уеб страницата на ЦИК, безспорно ще ги открие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР