Обичаме да подаряваме на децата си играчки. Често и без

...
Обичаме да подаряваме на децата си играчки. Често и без
Коментари Харесай

Вие виждате детски играчки, а аз – задушени делфини

Обичаме да подаряваме на децата си играчки. Често и без мотив. А на огромни празници безусловно ги затрупваме под камара отпадъци .

Боклуци ли споделих? Да, в действителност играчките са тъкмо това. Огромни купища пластмаса, които единствено след година стават непотребни, отиват на тавана, а след това – в кофата за отпадък.

Доволни сме, че сме се отървали от тях, тъй като сме създали място в къщите ни за новата партида пластмаса, съгласно възрастта и ползите на детето.
 нечист океан Livescience
Когато вляза в магазин за играчки, не мисля по какъв начин детето ми ще се зарадва през днешния ден. Мисля по какъв начин ще е нещастно през целия си живот поради безразсъдството на родителите си.

Как ни е мъчно да проумеем, че пластмасата, с която запълваме живота им в този момент, ще ги преследва постоянно.

Тя не се разлага, не изчезва, не се изпарява. Тя отива в океана, с цел да послужи за храна на делфините.
 нечист океан Livescience
А те, знаете, не се хранят с това. Пластмасата от играчките на децата ни ги убива. Задушават се от погълнатите части и вълните изхвърлят телата им на същите тези крайбрежия, на които вървим с децата си по време на лятната си отпуска.

Докато сякаш се грижим за децата си, в действителност трансформираме дома им в бунище.

Обричаме ги да живеят в боклуците, които ние им подаряваме в този момент под формата на играчки.
 нечист океан Livescience
Подаряваме им играчки от пластмаса, даваме им да пият вода от пластмасови бутилки и им сервираме пицата на рождените дни в цветни пластмасови чинийки.

Дори в детската градина, където към този момент има занимания по екология, водата се сипва в чашки за еднократна приложимост . Уж е по-хигиенично от това, да се пие от порцеланови чаши, които да се мият в края на деня.

Само се заблуждаваме, че като е за еднократна приложимост, е по-хигиенично.
 нечист океан Livescience
Всъщност по този начин е по-мръсно.

Нищо от това няма да се разгради. Всичко, безусловно всичко ще отиде на купчина в сметището, в морето, в океана, в реките, в гнездата на птиците, които към този момент употребяват найлона, с цел да си вършат гнезда.

Децата ни ще живеят измежду тези отпадъци , тъй като те ще заемат от ден на ден и повече място.

Ще живеят измежду т.нар сбирки от дребни и непотребни гумени играчки , с които търговците се пробват да покачат продажбите си.

Ще живеят измежду отровена вода и мръсни реки, ще се разхождат из полета от найлонови пликове и ще намират в пясъка вместо мидички, части от счупени камиончета.

И когато последният делфин бъде изхвърлен на брега, те ще обвинят нас. Защото им подаряваме отпадъци.
 пластмаса Ocean
Вместо това да отделим от времето си и да прекараме с тях няколко скъпи часа.

Нека да получат мечтаната играчка за Коледа , само че да е единствено една. И без това след втората стопират да им обръщат внимание. А за какво да не е и от дърво или от плат?

Нека имат свое стъклено шише за вода и четка за зъби от рециклируеми материали . И дано родителите им се отнасят по-отговорно към ориста на личните си деца.

Още за вредата от пластмасата
Пластмасата понижава желанието на дамите Край на боклука: 11 хрумвания по какъв начин да не произвеждаме толкоз боклуци в семейството и да пестим пари Колко химикала съдържа бутилираната вода
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР