Обичам този град, роден съм тук, живея тук. Децата ми

...
Обичам този град, роден съм тук, живея тук. Децата ми
Коментари Харесай

Битката за София: Васил Терзиев срещу Антон Хаекимян

Обичам този град, роден съм тук, пребивавам тук. Децата ми желаят да останат. Обичам всичко към мен. Градът може доста повече. Може да бъде по-красив, по-зелен, по организиран. Свикнали сме да чуваме, че тук е по този начин. Примиряваме се с проблемите и посредственото ".

Това разгласи претендентът за кмет на столицата от ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев на първия спор с представителя на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян пред Дарик радио. Според социологическите сондажи двамата имат най-големи шансове да завоюват вота на 29 октомври.

" Аз обичам София, пребивавам тук, построил съм живота си тук, кариерата си тук. Живея живота на 90% от софиянци. Познавам проблемите. Старал съм се да вземам решение проблемите на хората. За да бъде София чист и спретнат град. Искам да работя за София ", отвърна Хекимян.

Двамата съперници имат по 3 мин., с цел да обяснят визията си по 15 основни тематики, свързани с развиването на столицата. Всеки от претендентите има по 1 минута, с цел да изложи концепциите си и по-късно двамата имат 1 минути за полемика. Нито един от въпросите не е възложен авансово на претендентите, с изключение на тематиките, прецизират от радиото. 

Като цяло дебатът минава умерено, без ненужно напрежение. Хекимян даде да се разбере, че се еманципира от ръководството на Йорданка Фандъкова и че е самостоятелен. На няколко пъти той повтори, че безобразията би трябвало да спрат. Терзиев не пропусна да означи, че ГЕРБ ръководи най-големия град в страната отдавна и подчертава на нескончаемите проблеми на София.

Какъв е изходът за ул. " Шишман " и дали може да се поеме ангажимент най-малко една година да не се разкопава, попита водещият.

Хекимян отговор, че може да поеме ангажимент, само че би трябвало да има стандарти.

" За да се затвори улицата за придвижване, би трябвало хората да имат места за паркиране. Но да се резервира духът на остаряла София ", разгласи представителят на ГЕРБ-СДС.

Васил Терзиев пък попита Хекимян кой е управлявал до момента София и е докарал централната столична улица до това положение.

" За да се промени, би трябвало да се трансформират доста работи. Стандарти има, само че те не се съблюдават - надзор, санкции ", настоя Терзиев.

" Определено за " Шишман " и за другите поправки не съм виновен аз. Трябва да променим това. Аз съм самостоятелен. И като публицист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори ", посочи Хекимян.

Обществен ред

Васил Терзиев счита, че връзката с жителите е един от най-големите проблеми, тъй като хората усещат, че гласът им не се чува и разгласи, че тази нездравословна процедура би трябвало да се приключи.

Според Хекимян най-лесният вид е приложение, в което хората да изпращат сигнали и фотоси, по сходство на тв форматите.

" Гласът на хората може да бъде чут и аз съм индивидът, който може да ги чуе ", отговори Хекимян.

Той обърна внимание и на злополуките, като изясни, че ще упорства всички камери, които дават отговор за трафика, " да могат да се включат в системата за санкции и да няма джигити на пътя ". И добави, че хората и общината би трябвало да се обединят против нарушителите по пътищата.

Терзиев отвърна, че общината купува камери, които не правят работа и не регистрират скорост.

" Тези камери са трафик камери и с цел да се трансформират, са нужни законови проблеми. Камерите не дават отговор механически, само че няма да е скъпо да бъдат пригодени по този начин, че да засичат джигитите на пътя и да се събират санкциите ", отвърна Хекимян.

На въпрос на водещия по какъв начин ще се противодейства на вандалските прояви Терзиев отговори - с видеонаблюдение на всевъзможни публични обекти, дейна работа на общинска полиция и дейна активност на самите жители, които да пускат сигнали за редовно нарушаване.

Паркиране и велоалеи

Хекимян упорства за свързване на леоалеите, другояче няма да има триумф идеята за слизане от колите. Трябва да се промени и мисленето на хората.

" Много километри велоалеи могат да бъдат построени в София, само че обещанието да изградим още няма да има смисъл, в случай че те не са свързани ", сподели Хекимян.

Терзиев незабавно попита съперника си знае ли какъв брой километра велоалеи има в столицата и откакто не получи отговор, заяви, че сега те са 65 км.

" Нашата визия е да има над 100 км, само че те да правят работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те различен превоз, би трябвало да има мисъл и да бъдат построени лъчовете от кварталите към центъра ", бе безапелационен претендентът на ПП-ДБ и " Спаси София ".

И двамата кандидати за кметския пост се съгласиха, че мандат от 4 година е задоволителен, с цел да се трансфорат велоалеите в транспортна инфраструктура.

Съгласие бе реализирано и по въпроса за тротинетките - би трябвало да ги има, само че и са нужни правила и надзор.

Искри сред двамата прехвърчаха по казуса с вложенията. И това наложи водещият да въдвори ред.

Терзиев разгласи, че съществуват две хипотези за превоза - че е обществена услуга и би трябвало да бъде дотирана и че е комерсиална услуга. По думите му общината би трябвало да бъде виновна и цените да са идентични.

Хекимян не пропусна да означи, че Политическа партия не са желали да бъде подкрепят градския превоз. Според него градският превоз би трябвало да бъде публичен и наличен.

Образование, детски градини и учебни заведения

Двамата съперници се разминаха по въпроса за изчезналите места в детските градини - съгласно Антон Хекимян те са 2000, съгласно Трезиев - 10 000, които ще бъдат понижени с 4000, по тази причина е належащо да се построят нови. Кандидатът на ГЕРБ-СДС счита, че би трябвало да се построят 37 детски градини.

" Трябва да се промени метода на систематизиране (на местата) - сега е къде живееш, а не къде работиш. Но с цел да се понижи трафикът, би трябвало да се намерения детски градини да има към работата на родителите ", сподели Терзиев.

Парковете и строителството

Антон Хекимян упорства за поддръжка от страната при решаването на казуса с никнещите като гъби здания в парковете. Той подсети, че казусът с отчуждаването на терените е прочут от дълго време и че парковете са защитавани от общия организационен проект на София.

Терзиев подсети на съперника си отчуждаването на терени към този момент е погълнало 10 милиарда лева

Спор провокира Витоша. От думите на някогашния водещ стана ясно, че мъчно ще се реши въпросът с лифтовете в планината поради спор със притежателя. Според Терзиев решението е в продължение на диалозите с него, само че казусът е в приватизационния контракт. За да се реши той, единият вид е да има публично-частно партньорство, а другият - да бъдат отстранени неработещите уреди и да се изградят нови.

Състоянието на поликлиниките

Трябва да се работи върху това целият поток да може да бъде в доболничната помощ, да се усъвършенства материалната база, да се премисли икономическият модел, който да подтиква повече лекари, счита Терзиев.

Хекимян добави, че това са структури, които би трябвало да бъдат актуализирани, с цел да са работещи. Той се разгласи за детска поликлиника в София. В столицата трябвало да има приюти за остарели хора, а налични здания би трябвало да бъдат трансформирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР