Обичам китари. От 15 години насам не само свиря, но

...
Обичам китари. От 15 години насам не само свиря, но
Коментари Харесай

Ревю: Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части



Обичам китари. От 15 години насам освен изсвирвам, само че и диря (както всички китаристи) съвършения инструмент и съвършения звук. Това е съвсем болестно положение, което освен напряга невроните, само че и изпразва джобовете. Защо върша тази прилика и какво общо има един смарт телефон тук? При китарите има един доста необикновен феномен – те са формирани от толкоз доста елементи, които въздействат на тона, толкоз променливи, че никой не може да планува по какъв начин ще звучи един инструмент, без значение от съставените елементи.

Много постоянно се случва – както е историята с Fender Stratocaster да вземем за пример – крайният пакет да надмине цената и качеството на всички употребявани съставни елементи. Тази магия е безусловно неконтролируема и може да прекарате цялостен живот сглобявайки китари от скъпи и евтини елементи, и в никакъв случай да не постигнете верния резултат. Може би към този момент се досещате, че Nokia 7 Plus съумява да реализира тъкмо това – цялостният пакет надскача сбора от обособените съставни елементи. Сега ще ви опиша за какво.
Добре ли наподобява?
Сигурно си спомняте Nokia 8 и сносно признатото завръщане на марката при флагманите откакто HMD откупиха от Microsoft правата и възродиха паметните смарт телефони. Често ще върша съпоставения с тъкмо този модел, тъй като Nokia 7 Plus е еволюцията, която би трябвало да покаже, че HMD могат да задържат възходящия си полет в небесата на смарт телефоните.

Nokia 7 Plus и Nokia 8 един до друг

Nokia 7 Plus е хубав телефон – освен поради 5,99-инчовия 18:9 екран, който има идентични рамки от горната и долната страна (най-сетне!), нито единствено поради медните акценти по тялото или черния непрозрачен тил с керамично покритие. Много други телефони имат един или повече от тези характерности – просто при 7 Plus те участват в такова съответствие, че крайният артикул провокира прелестно чувство както за окото, по този начин и за ръката.

Удобен ли е?
Вече сте усетили, че това ревю няма да бъде присъщото научно разчленяване на устройството, а по-емоционално и субективно предаване на чувства. Надявам се да ми простите тази дързост, само че доста консуматори не се интересуват от синтетични проби, нитове бляскавост, градиент на потребления алуминий и впрочем.

Както към този момент писах нагоре, Nokia 7 Plus има 6-инчов екран, поместен в много плътно тяло – можете да видите сравнението с Nokia 8 на фотосите. Телефонът не е пораснал на широчина, само че е малко по-висок от миналогодишния флагман. В ръката 7 Plus стои комфортно – гърбът е леко объл към ръбовете и това несъмнено оказва помощ за ергономията. Металното шаси се усеща, само че поради по-големият ъгъл на заоблянията, това не предизвиква дискомфорт в ръката.

Сензорът за пръстови отпечатъци е изместен под главните камери на гърба на телефона. Тази позиция е доста по-удобна от позиционирания под екрана датчик на Nokia 8, а също е дало опция за по-компактните размери на седмицата. Матовият тил с керамично нанопокритие ще хареса на някои, а други консуматори, привикнали с лъскавите стъклени сандвичи, ще го отчетат като минус. Лично аз одобрявам другия метод на HMD и коприненото чувство на керамичното покритие. От практическа позиция то не събира отпечатъци и би трябвало да е по-устойчиво на надраскване и строшаване.
Добър ли е екранът?
Дисплеят е сходен на този в Nokia 8, който до този миг е най-хубавия IPS екран, който съм тествал. Разбира се, тук има някои взаимни отстъпки – яркостта не е на същите равнища – няма да приказвам в нитове – Nokia 8 е с към 20% по-ярка от седмицата. Оставяйки това настрани, получавате същото качество, зрителни ъгли, разграничителна дарба, а като бонус – по-големият размер и заоблените ръбове, които някои назовават Infinity екран.

Сензорът за осветеност работи даже по-плавно от този на Nokia 8, а четимостта на екрана при директна слънчева светлина е на много положително равнище – някъде сред А серията на Samsung и към този момент упоменатата Nokia 8.
Бързо ли работи?
Nokia 7 Plus е показан като телефон от високия междинен клас – което значи, че в него няма да намерите най-бързи процесор на пазара. Производителността обаче ни минимум не куца от този факт. Тук ще си разреша да вметна резултат от композитния тест Antutu , единствено с цел да покажа какво имам поради. Nokia 7 Plus реализира малко над 140 000 точки – за съпоставяне, „ огромният батко “ Nokia 8 има към 170 000 .

Тази не изключително забележителна разлика се трансформира и в действителна приложимост. За двете седмици, в които тествах телефона, не усетих забавяния, насичане, лаг или други признаци на липса на мощ. RAM паметта и вградената памет са същите като при осмицата, тъй че няма да имате проблеми на този фронт.

Традицията Android One е продължена и тук – получавате чиста версия на Google-ската операционна система – в този случай Oreo 8.1, а на гърба се мъдри гордо бялото лого Android One. От останалите ми ревюта знаете, че съм последовател и юрист на чистия Android и считам, че всички производители би трябвало да разчитат на него. Разликата в работата сред телефон с чист Android и подобен с в допълнение конфигуриран потребителски интерфейс на дадената марка, е забележителна в интерес на първия.

Добре ли снима?
Освен година на прорезите, 2018-а ще се запомни като годината на двойните камери – всички огромни стартират да разчитат на такива системи освен в телефоните от висок клас, само че и в по-междинните оферти. Nokia 7 Plus има сходна система от два датчика, които стоят зад оптика на Zeiss, само че за разлика от монохромната втора камера на Nokia 8, тук намираме телефото лещи, осигуряващи 2x оптичен зуум.

Камерата беше едно от дребното слаби места на Nokia 8 и е изцяло разбираемо, за какво HMD за решили да трансформират системата. Монохромният датчик не допринасяше доста за остротата и качеството на изображенията, а сходен резултат – за феновете на черно-бели фотоси – можеше елементарно да се реализира софтуерно. Наличието на телеобектив обаче е нещо незаменимо – да приближението е единствено 2x, само че в много случаи това е изцяло задоволително. Включил съм няколко образеца с и без приблежение, с цел да прецените сами.

Като цяло качеството на фотосите е на нормалното положително равнище – не съм фотограф и това за мен е много далечна сфера – множеството камери на мобилни телефони ми се костват много сходни като резултати. По-важното е фокусът да е бърз и камерата да започва пъргаво. И двете условия са налице при Nokia 7 Plus, дружно с нормалните благинки – HDR, гледка, видео на занимателен кадър, видео с висока резолюция и впрочем.
Мога ли да играя игри?
Макар че визията на седмицата, която получих за тест, по никакъв начин не допуска геймърски благоприятни условия (телефонът крещи жанр и бизнес много високо), всички мобилни игри вървят задоволително гладко. Този феномен не се дължи толкоз на мощния хардуер, колкото на бизнес модела на самите мобилни игри – те са направени по този начин, че да могат да действат на колкото се може повече мобилни устройства. Ако обичате да разцъквате до момента в който се возите в метрото или чакате за среща, 7 Plus дава тази опция... както и всички останали телефони.
Колко дълго държи батерията?
Батерията е много огромна – 3800 mAh и ще изкара без никакви проблеми два дни. В интерес на истината си направих тест за потребление в енергоефективен режим и с минимално натоварване, с цел да ревизира какъв брой време мога да изкарам с едно зареждане. Успях да реализира 6 дни – да това е много нереалистично в действителни условия – никой не употребява телефона си по този начин, само че даже при умерени натоварвания елементарно ще извършите два до три дни.

И какво? Да си го купя ли?
Разбира се, този въпрос постоянно е малко индивидуален, а отговорът – рисков. Ако ви кажа – давайте, тичайте към магазините и купувайте, до момента в който още има, най-вероятно ще ме заподозрете в липса на обективност. Затова оставям този избор на вас. Но думите ми от увода важат с цялостна мощ – пакетът, който предлага Nokia 7 Plus е много добър – телефонът съумява да покрие всички условия и да „ огрее на всички места “, както обичаме да споделяме. Той наподобява добре, работи бързо и има огромна батерия. Има двойна задна камера, датчик за пръстови отпечатъци и е направен от качествени материали. Цената на 7 Plus сега е към 700 лв. . Останалото зависи от вас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР