Обичам българското Черноморие по сантиментални причини.Влюбвала съм се на него

...
Обичам българското Черноморие по сантиментални причини.Влюбвала съм се на него
Коментари Харесай

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското Черноморие по сантиментални аргументи.

Влюбвала съм се на него и в него, спала съм в спален чувал на пясъчните му плажове, гледала съм кървавата му луна да си ляга зад птичите гнезда в тополите, броила съм звездите над Китен и даже съм лежала във Варненската болница.

С него са свързани едни от най-топлите ми мемоари от детството, когато големи тумби деца обикаляхме къмпинга с динени фенери и спонтанни костюми, разказвахме си страшни истории край огъня, на който се печеше преди малко уловен морски кефал, и играехме сантасе в палатките, до момента в който на открито беснееха могъщи стихии.

Затова, когато след няколко години гръцки изневери се насочих към нашето море, с изключение на с тревога, бях изпълнена с неспокойствие и сладка носталгия.

Няколко часа опити за оцеляване на автомагистралата по-късно, идваме в Синеморец, който помня като сантиментално диво селце, с бар " Кораба ", на който човек може да изпие няколко ледени бири и да съзерцава безконечната потиснатост на черното море.

Настаняваме се в великански хотел над Бутамята, а от балкона се вижда плажът, спрямо който Копакабана е едва обитаема пустиня. Сядаме да вечеряме в ресторанта на хотела, единствено дето не сядаме, тъй като до ресторанта има басейн и след един час неравностойна битка с тригодишното ми дете, то се съблича чисто голо, гмурва се в студения басейн и стартира да киха. Мъжът ми стартира да пие мента, глог и валериан.

След къса нервност и известно чудене дали да не поемем назад откъдето сме пристигнали още в този миг, оставаме да преспим. Не върви да се предадем по този начин позорно - след шанса да не ни удари тир, изпреварващ различен тир.

На другия ден слизаме на закуска, където юноша с тип на човек, който е отишъл да работи на морето за месец, с цел да спести пари за 48-годишно БМВ с газова уредба, пие фрапе, опнат на един стол. Това е сервитьорът, който ни посреща с новината, че сме закъснели и че е останала единствено континентална закуска.

Поръчваме я и насочвам учтива молба да разпънат чадъра над масата, защото слънцето е убийствено.

Уви, не може, тъй като имало риск да се появи вятър и да отвее чадъра. Омазваме се със слънцезащита фактор 187 с коластра от белорък гибон за гладка кожа и постоянен загар и се насочваме към плажа.

Въпреки че другари са ме предизвестили да не стъпваме на Бутамята, решаваме да живеем на ръба и отиваме тъкмо там, защото е най-близо до хотела.

Още до момента в който приближаваме плажа, мъжът ми стартира да се оглежда в близост като че ли е на ничия земя и да дава на заден ход с взор на теле, влачено към касапница.

Подкрепям го лекичко и просваме забрадка измежду цветна приказност от десетлевови чадъри и биваци, под които хиляди хора с лъщящи тела попиват смъртоносни ултравиолетови лъчи.

Детето вади кофи, лопати, пояси, плувки и водни револвери и се насочва към брега, а мъжът ми крещи след него " Не! " с такова обезсърчение, че за миг вземам решение, че се пробва да го спре да скочи във вълните от двайсетметрова канара. Водата наподобява на китайска люто-кисела чорба с всевъзможни предмети. Докато дълбая в раницата за рескю капките на доктор Бах, се пробвам да възстановя фамилната естетика с приказки по какъв начин всичко е наред и " не е толкоз мръсно ".

Уви, тъкмо толкоз мръсно е. След като брачният партньор ми отбелязва, че хората на плажа били грозни, разтварям уста да му кажа, че е противен парвеню, само че виждам, че детето играе на брега в локва, в която плуват три фаса и някаква кафеникава пяна.

Няма различен метод да преодолея гледката, с изключение на с бира. Отивам до най-близкия бар, в който има 5-6 клиенти и 11-12 келнери с тениски " Цици има по целия плаж, пици има единствено при нас ". Усмихвам се на класическия черноморски лаф и поръчам две бири. Уви, не ни болят главите само от немска бира, само че такава няма. Карам през пръсти и взимам Stella, не съм задоволително смела за наливна.

Решавам, че няма да мисля за заболявания, само че келнерът идва с бирите и се завира на милиметър и половина от лицето ми, с цел да ме пита дали желая чаши. Не желая чаши, не желая и коронавирус за трети път.

Искам да чета Джоун Дидиън в стерилна стая, само че хей - морето и пясъкът ни чакат. Последният към този момент е в устата на детето, а мъжът ми го полива с вода, бърше го с мокра кърпичка и си скубе косата по едно и също време.

Сядам в кочината и разтварям " Годината на магическото мислене ". Време е най-малко литературно да се приготвя за заболявания и гибел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР