Обхватът на Зелената зона за паркиране в София се очаква

...
Обхватът на Зелената зона за паркиране в София се очаква
Коментари Харесай

Зелената зона се разраства, още 5000 платени паркоместа в Слатина и Иван Вазов

Обхватът на " Зелената зона " за паркиране в София се чака да бъде уголемен през тази година. Столична Община обмисля да направи още 5000 паркоместа платени.

Зони за платено паркиране

Платената зона за паркиране ще доближи квартал " Слатина " и нови елементи на ж.к. " Иван Вазов ". Инициативата идва от самите живеещи в тези региони, изразена от кметовете на регионите пред Центъра за градска подвижност. Възможно е зелената зона в регион " Слатина " да обхване много по-голям сектор от зоната към ж.к. " Яворов " и бул. " Ситняково ", която към този момент е била подложена на обществена полемика. 

В " Иван Вазов " пък ще бъдат обхванати няколко улици настрана от бул. " Витоша ", който към този момент е зона за платено паркиране. Ако проектите бъдат осъществени в цялостния им мащаб, броят на платените места в София ще се усилят с към 5000. Към момента те са почти 28 000, от които 5000 са в синя зона.

Зони, неразрешени за коли

Освен това Столична община планува въвеждането на зони, неразрешени за коли с избрана категория на замърсяване. Това е една от ограниченията за оправянето с мръсния въздух в столицата, стана ясно от думите на заместник-кметът по екология Йоана Христова.

Според нея това могат да бъдат зони, които са напълно освободени от превоз. Могат да бъдат единствено улици, само че и цели карета. По думите ѝ те ще бъдат затваряни за придвижване единствено в дни, в които има регистрирани превишения на фините прахови частици, само че може да бъдат и непрекъснато настоящи.

" Всичко зависи от това до каква степен резултатът от основаването на една такава нискоемисионна зона би оказало въздействие на качеството на атмосферния въздух ", обясни Христова.

Паркирай и пътувай

Три нови публични паркинга - два буферни и един наземен, ще бъдат построени в София до края на актуалната година. Те ще се намират в кв. " Надежда 1 ", на бул. " Сливница " и в региона на Централна гара.

Паркингът в квартал " Надежда " ще разполага с 65 места за жители, а останалите 86 места ще бъдат употребявани от " Центъра за градска подвижност " за наложително репатрирани коли. Теренът на бул. " Сливница " ще разполага с 262 паркоместа, само че ще бъде заплатен. Подземният гараж на Централна гара пък ще е с потенциал за 87 автомобила.

По този метод ще се упражнява по-лесен надзор на паркирането в регионите " Надежда ", " Връбница " и " Люлин ".

От " Центъра за градска подвижност " ще предложат на хората услугата " Паркирай и пътувай ", като концепцията е водачите да оставят колите си гратис на буферните паркинги и оттова да не престават пътя си към центъра на града с метрото.

Освен това към този момент е регламентирано винетен стикер за паркиране в зона да се дава на притежател с до 3 автомобила, а не както до момента – без ограничаване. Също по този начин, цената за всеки идващ автомобил е двойно и тройно по-висока. Обсъжда се и разновидността хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома им.

Още ограничения за справяне с мръсния въздух и поддържане на чистотата на града

За разчистване на София през 2020 година са предвидени 217 166 644 лева, което е 5,4% повече от средствата за 2019 година. За събиране и превозване на битовите боклуци до депа или други уреди за неутрализиране пък се възнамеряват 67 млн. лева

Основните акценти са ориентирани върху поддържане чистотата на териториите за публично прилагане, като за това са  предвидени  85.2 млн. лв.. От тях 36.5 млн. лева са за осъществяване на оперативните проекти за лятно улично разчистване по типове дейности съгласно договорите с изпълнителите. За машинно миене посредством автоцистерна с маркуч е планувано 4 пъти годишно да се мият улиците с всеобщ градски превоз, улиците с публично значение и вътрешно квартални улици, велоалеи, и места за публично прилагане – общо 76 653 дка, и посредством автоцистерна с дюзи с кратност 24 пъти годишно да бъдат измити всички улици – още 290 390 дка.

Увеличават се близо два пъти площите за машинното миене на улиците на 83% за 2020 година. Планира се да бъдат изметени машинно 359 027 дка улични платна и площади, което е със 7% повече от 2019 година, със междинни кратности за осъществяване на активността 22 пъти месечно за интервала от м. март до м. ноември.

През 2020 година общината много по-интензивно ще " влезе " в кварталите. Увеличават се средствата  от общината за поддръжката на междублоковите пространства с 200 хиляди лева и по този начин общата сума за поддръжка става 8.2 млн. лева Увеличават се средствата за профилираните звена в регионите, които правят косене и разчистване, като се резервира децентрализацията на дейностите и интензитета на поддържане на междублоковите пространства.

През последния месец бяха сложени и 84 нови филтъра за комини, които също да оказват помощ за оправянето с мръсния въздух в столицата. Вече поставените филтри са над 100.

Очаква се техният брой да доближи 1000 през 2021 година, а през 2023 да са 2000.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР