Обградена от много частни охранители, тунизийската депутатка Абир Муси се

...
Обградена от много частни охранители, тунизийската депутатка Абир Муси се
Коментари Харесай

Носталгията по старата ера заплашва демократичните придобивки на Тунис

Обградена от доста частни охранители, тунизийската депутатка Абир Муси се качи тия дни на сцената, с цел да се обърне към възхитената навалица по време на протест, изпълнен със знаци, напомнящи за предишното на северноафриканската страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като печели място в Народното събрание през 2019 година, тя става една от най-популярните и противоречиви политически фигури, яхнала вълната от носталгия по едни по-стабилни времена на благополучие. И това става таман когато Тунис отбелязва 10 години, откогато протестиращи смъкнаха автократичния президент Зин ал Абидин бен Али.

Муси, правист и някогашен изтъкнат член на ръководещата партия на Бен Али, необезпокоявано играе на тази струна и дава обещание да предложи път обратно. Неотдавна един следобяд тя сподели на тълпата в крайбрежния град Монастир: "Тунис кърви, че Тунис е болен и ранен. Тунис желае от нас да го избавим от това състояние ".

Тунизийският президент Каис Сайед, определен през 2019 година с огромно болшинство, стои на твърди антидиктаторски позиции. Но някои виждат в Муси и нейното ретроградно придвижване, опасност за младата народна власт в Тунис и я подлагат на критика поради отхвърли й да признае ужасните репресии по времето на Бен Али.

Той беше свален на 14 януари 2011 година с гражданска война, която провокира въстания в района, наречени Арабската пролет. Бен Али избяга компрометиран в Саудитска Арабия и умря през 2019 година Комисията за истината откри десетки хиляди случаи на изтезания, изтезания или корупция по време на неговото ръководство и на предшественика му Хабиб Бургриба.

Тъй като страните в либерален преход постоянно изживяват такава носталгия, Муси залага на ширещото се неодобрение от неумението на демократично определените след революцията туниски държавни управления да се оправят с дълбоката беднотия. След 2011 година Тунис страда от понижаване на заплатите, увеличение на безработицата и утежняване на обществените услуги. При коронавирусната пандемия безработицата доближи 15-18 на 100. Рязко се усилиха опитите за миграция по море към Европа.

Муси постоянно отхвърля легитимността на тунизийската гражданска война и споделя, че ислямисткото придвижване "Ан Нахда " (Възраждане), най огромната партия в Народното събрание, е терористична формация, която би трябвало да бъде неразрешена. Тя упорства за възобновяване на мощната президентска институция и на апарата за сигурност, само че внимава да не хвали обществено Бен Али. Муси е добре призната в доста среди. Нейните предавания онлайн по "Фейсбук " на седящи стачки, които постоянно смущават работата на Народното събрание, са гледани и споделяни от хиляди. Нейната Свободна конституционна партия е спечелила 17 мандата през 2019 година, само че две последни изследвания сочат, че в случай че в този момент има парламентарни избори, партията ще завоюва най-вече повече гласове.

"Програмата на Абир за възобновяване е ясна визия за бъдещето ", споделя 27-годишната Абир Джласи, която следва право. Но критици настояват, че точно поради неналичието на съответна политическа стратегия Муси прибягва до популистка изразителност.

Символите от предишното на Тунис изобилстваха на митинга в Монистир. Портрет на първия водач на страната Хабиб Бургиба, който беше отпред на придвижването за самостоятелност от Франция, гледаше бащински към тълпата. От високоговорителите звучаха известни по времето на диктатурата на Бен Али песни с текст за прелестни плажове и слънчево време. Даже се чуваха възгласи: "Бог да благослови Бен Али ".

Мохамед Джегхам е бил по времето на Бен Али 13 години министър на вътрешните работи, на защитата и началник на президентската канцелария. "Ако опитате да извършите оценка на тези 23 години, когато Бен Али беше на власт, ще има и положително, и неприятно ", сподели за АП Джегхам, който в този момент управлява компания за климатици в покрайнините на столицата Тунис. "Несъмнено през тази години страната напредна. Имаше доста вложения ", добави той.

Но тунизийската Комисия за истината и достолепието, основана през 2013 година от демократично определеното държавно управление, е разкрила голям брой злоупотреби в подробното си следствие на ръководството на Бургиба и Бен Али и времето след революцията от 2011 година Комисията е получила 63 хиляди тъжби, идентифицирала е 30 хиляди жертви на съществени нарушавания и е предала в съда 200 случая на корупция, изтезания, изнасилвания и убийства. Докладът й съдържа детайлности за жестоките способи на мъчение, употребявани от някогашния уред по сигурността, в това число мними изтезания, давения във вода, изнасилвания и електрошокове. Според едно от показанията бременна жена е била бита толкоз мощно, че е пометнала, а съгласно друго мъж е бил провесван от тавана, обгарян с цигари и дран жив.

Името на Муси се появява в отчета посредством документ, който демонстрира, че против възнаграждение е давала информация на режима на Бен Али за свои сътрудници юристи. Преди тя е атакувала работата на комисията и в този момент отклони поканата за изявление.

Правозащитната активистка Сихем Бенседрин, която оглавява Комисията за истината, признава икономическите компликации на Тунис, само че споделя: "Гражданинът се нуждае както от независимост, по този начин и от сигурност. Не може да имаш едното без другото ". Тя акцентира крачките, извървени от Тунис след 2011 година - определяне на демократични институции, самостоятелна правосъдна система, свободни и почтени избори - само че признава, че има още доста работа за извършване и предизвестява, че не трябва да има оттегляне.

Но Мишел Бешир Аяри, старши анализатор за Тунис в Групата за интернационалните рецесии, окачествява като "признак за положително здраве на туниската народна власт " това, че на хора като Муси се разрешава да вземат участие в обществените диспути. "По-добре е да имаш хрумвания, даже да са екстремистки, само че съществуващи в границите на политически партии, и мирни спорове, вътре в Народното събрание, а не на открито, на улиците ", споделя той и прибавя: "Заплахата се крие в икономическата и обществената обстановка. Това е доста по-опасно "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР