Обгазяването на Дупница от градското сметище е вече официално в

...
Обгазяването на Дупница от градското сметище е вече официално в
Коментари Харесай

Откриха новото рекултивирано депо над жк.Бистрица

Обгазяването на Дупница от градското бунище е към този момент публично в предишното. Днес бе намерено новото рекултивирано хранилище над жк.Бистрица.



На събитието участваха кметът на общината инж.Методи Чимев, зам.кметовете Крум Милев и Олга Китанова, регионалният шеф Александър Пандурски, изпълнителите на плана - Консорциум " Еко Дупница ", строителния контрол, кметове на обитаеми места от общината, пожарна сигурност, жители и медии.



" Над 60 години това бунище тровеше хората в община Дупница. Всяко запалване носете своите главоболия за всички ни. Имайте поради, че това бе най-тежкото хранилище за рекултивация, каквото в България няма. Миналата година, когато бяха на първата инспекция при нас, след това в кабинета ми бяха безапелационни: " Не вярвахме. Това е без аналог в страната поради всички компликации като денивелация, далекопроводи и да не ги изреждам всички. Ето, че с обгазяването се свърши. И тук желая да благодаря на всички - от чиновниците в отдел " Екология ", през заместниците Крум Милев и Олга Китанова, които изнесоха тежестта, на изпълнителите, които макар катаклизмите свързани с инфлацията - не стопираха нито за момент да работят. Не мога да не изкажа специфични благодарности на регионалния шеф господин Пандурски. В годините по реализацията на рекултивацията, съгласувателните процедури с предшествениците му се бавеха, закъсняваха, само че от както господин Пандурски застъпи на този пост, получихме оптималната помощ и подпомагане и не губехме време, с цел да стигнем до този миг ", съобщи инж.Чимев, след което дружно с гостите прерязаха алегорично лентата. " Радвам се и за хората от Пожарна сигурност, които в годините до момента бяха принудени да реагират при всяко запалване и да се чудят по какъв начин да стигнат и по какъв начин да потушават пламъците и дима. Благодаря Ви за всички старания през годините. От тук насетне, към този момент няма да бъдете търсене с този проблем ", обърна се към представителите на " Пожарната " инж.Чимев.

Рекултивацията бе изпълнена по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ” с безплатна 100-процентова финансова помощ в размер на 5 756 082,18 лева с Данък добавена стойност.

Преди малко повече от година на 27 юли 2022 година бе даден алегоричен старт на рекултивацията, а през днешния ден към този момент задачата е реализирана. Рекултивирани са два парцела с обща повърхност 79.757 дка., като отпадъка е събран на повърхност 75,78 дка. Извършено е предепониране на отпадъците, оформяне тялото на депото, уплътняване и полагане на геотекстил, след което и изолационен пласт от почва и хумус с обща дебелина от 1,2 м. Изградени са към 1,5 км канавки. Изградена система за високотемпературно изгаряне на сметищния газ, който се улавя в система от три газови кладенеца. Монтирана е мълниезащитна апаратура, както и три броя пунктове за мониторинг на газовите излъчвания, инфилтрата от тялото на депото и повърхностните води.

След привършване на отчитането на техническата рекултивация пред ръководещия орган на ОПОС, ще се пристъпи към осъществяване на биологичната рекултивация, която планува затревяване на депото.

Символично на мястото на сметището към този момент се оказаха " вързали " доматки и любеница:)
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР