Обезценяването на турската валута вече дава отражение и върху дребния

...
Обезценяването на турската валута вече дава отражение и върху дребния
Коментари Харесай

Турски граждани се отказват от балнеолечение у нас заради спада на лирата

Обезценяването на турската валута към този момент дава отражение и върху дребния бизнес у нас. В балнеолечебния център Нареченски бани, където всяка година посрещат хиляди жители от южната ни съседка, този сезон регистрират сериозен спад и липса на интерес от постоянни гости от Турция. Заради рекордно ниския курс на лирата опциите на хората са лимитирани и те отсрочват пътувания и лекуване у нас.

Водата от минералните извори в Нареченски бани е известна в цяла Европа. Но лековитите и свойства това лято са недостижими за постоянните постетители от Турция. 1000 лири се обменят за към 300 лв., а с тези пари десетдневен престой даже на квартира е неосъществим.

Легловата база в балноелечебните санаториуми в Нареченски бани е цялостна съвсем на 100%, само че жители от Турция липсват, дребното, които са тук идват вместо за две седмици както препъръчват лекарите, единствено за няколко дни.

Хотелиери и ресторантьори към този момент изпитват компликации, свързани с финансовата рецесия. Загубата на постоянни клиенти от Турция този сезон е огромна. А поддържането на личен състав и пълноценно обслужване на ръба на бизнесоцеляването.
Румен Ангелов, ресторантьор: И какво меню да направиш, на кого, хората обедняха дотам, че сутринта ме пита какъв брой коства една мекица и се чуди дали да вземе или да не вземе. Значи те се лимитират тъй като нямат пари, тези които имат двойно поданство имат пенсия и там, имат пенсия и тук, и те към този момент идват и разполагат.
Балнеосанаториумите работят сполучливо с турски жители, които от години живеят в Европа. Проблем обаче основава остарялата лечебна база. Тя е изоставена от години.
Иван Куртев, кмет на Нареченски бани: По-голяма част от инфраструктурата, която не работи, е благосъстоятелност на министерството на опазването на здравето и от много години са затворени като здания, като хотелчета, като балнеолечебни заведения и се разрушават.
Спадът на постоянните турски постетители в Нареченски бани може да докара и до банкрути на дребния бизнес, обезпокоени са жителите на родпоското населено място, известно с лековитите си извори.
Румен Ангелов - ресторантьор: И може би след една - две години може би няма да ги има даже и тези, които са идвали и тази година. И аз считам към този момент да се отхвърлям.
В Нареченски бани търсят поддръжка и на общинско, и на държавно ниво, с цел да развият и създадат планове, с които да облагородят селището. В региона има 16 минерални извора, от които сега се употребяват единствено два.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР