Обезсмъртени във филма с множество награди Кошер, жените от малко

...
Обезсмъртени във филма с множество награди Кошер, жените от малко
Коментари Харесай

Вдовици от Косово се още очакват изчезналите си съпрузи и синове

Обезсмъртени във кино лентата с голям брой награди " Кошер ", дамите от малко селце в Косово не престават да работят и да чакат изчезналите си по време на войната съпрузи и синове. Повече от 50 дами се събират и създават айвар, с цел да поддържат фамилиите си и да облекчат болката от загубата на околните. Войната сред Сърбия и Косово лишава живота на над 10 000 души, множеството от които косовски албанци. Около 1 милион души напущат домовете си преди бомбардировките на НАТО да принудят сръбските войски да се отдръпват. Днес в неопределеност са 1600 души. Съпругът на Фахрие Хоти е един от тях. Тя е от вдовиците, които живеят в дребното селце Круше е Мадхе, което се намира на 90 км от Прищина.
През 1999 г всичко в селото беше унищожено. Сърбите пристигнаха, крадяха, убиваха и изгориха домовете ни. Съпругът ми към момента е в неопределеност. От семейството ми починаха 60 души. Жените в селото станахме вдовици.
Фахрие Хоти - вдовица от войната 

След края на войната Хоти стартира акция за търсене на изчезналите мъже след войната. Малката компания на Хоти обезпечава нужната на доста вдовици финансова помощ.
Животът в селото стартира последователно да се оправя. Нашите съпрузи още ги няма, това е нещо, което ще липсва на всяко семейство.
Фахрие Хоти - вдовица от войната

Филмът " Кошер " на Брелта Башоли разказва живота на Хоти и съселянките ѝ. Това е първият филм в историята на филмовия фестивал " Сънданс ", който печели първите три награди в състезанието за международно кино, а предходната година беше номиниран за " Оскар " в категорията за чуждоезичен документален филм.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР