Обезщетенията за евтанизирани животни, които са обещани от земеделския министър,

...
Обезщетенията за евтанизирани животни, които са обещани от земеделския министър,
Коментари Харесай

Съветник на земеделския министър каза какви ще са обезщетенията за африканската чума

Обезщетенията за евтанизирани животни, които са обещани от земеделския министър, са 190 лв. за овца, 140 лв. за агне, 160 лв. за шилета. Ще бъде вдигната държавната помощ De Minimis – от 25 лв. на 35 лв. . Това сподели доцент доктор Янко Иванов, консултант на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и някогашен началник на Ветеринаро-медицинската работа. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обаче желае по-големи компенсации - ето ТУК какви.
До края на деня или на следващия ден парите за село Воден ще бъдат подредени, като записаните аграрни производители ще могат да ги получат по банкови сметки, а другите могат да ги получат в кметството, добави Иванов, който не пожела да разяснява, че една патица коствала 250 лв., а за овца се давали 190 лв.. И посочи, че няма потребност от митинги поради организацията за огромен митинг.
Малко необичайно ми е, че се организират манифестации в инфектирана зона, съобщи специалистът. И уточни, че африканската чума е трансгранична болест, която изисква трансгранични ограничения. Подходите за такива заболявания са три – първо, предварителна защита посредством имунизация, само че в Европа няма ваксина и надлежно не е правена предварителна защита. Вторият метод е заличаване на всички заболели и контактни животни, като не се вършат проби на всички животни, задоволително е да се откри вирус в най-малко една проба. Не стана ясно какъв е третият метод, защото водещият на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев прекъсна съветника на земеделския министър.
Според Иванов европейската инструкция е съответна, само че той не беше безапелационен, че е рационално да се унищожат и здрави животни. Колкото по-бързо приключим с този случай, толкоз по-скоро ще може фермите отново да бъдат обитаеми с животни, заключи доцентът.
В ефира на Българска национална телевизия заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров съобщи: " Аз съм уверен, че каквито и финансови тласъци да дадем, едва ли ще можем да обезщетим тези хора поради напрежението, който претърпяха ". Заместник-министърът изясни, че долните граници на компенсациите за стокова овца стартира от 190 лева, за агне 140 лева, за шиле 160 лева За животни под селекционен надзор доближава до 300 лева Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лева Има изключителни условия, за които фермерите не носят виновност, тъй че за 2018 година те ще получат дотациите си в цялостен размер, добави още Димитров.
По думите му Агенцията по сигурност на храните е спазила разпоредбите за надзор и в случай че има неточност, тя е била чисто отзивчива с хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР