Обезщетенията за евтаназираните животни ще бъдат по 190 лева за

...
Обезщетенията за евтаназираните животни ще бъдат по 190 лева за
Коментари Харесай

След ефтаназията: Плащат по 140 лв. за агне и 190 лв. за овца

Обезщетенията за евтаназираните животни ще бъдат по 190 лв. за овца, 140 лв. за агне, 160 лв. за шиле ", заяви за " Здравей, България " доцент Янко Иванов, съветник на земеделския министър Румен Порожанов по ветеринарните въпроси и някогашен шеф на НВМС.По думите му с изключение на тези пари за засегнатите стопани ще бъде вдигната и държавната помощ de minimis. От 25 лв. на овца тя ще се вдигне до 30 лв..  

" За мен е доста необичайно, че се организират манифестации в инфектирана зона - там, където още не е ликвидирано огнището. Това е неприемливо от епизодична позиция. Освен това се охули цялата ни специалност. Обругани бяха ветеринарните лекари, които си правят работата ", разяснява той. 

По въпроса дали е нужно хиляди животни в Странджанско да бъдат евтаназирани, той разяснява:  " Тук не се търси самостоятелното животно, което е инфектирано, а се търси стадото. Така че, в случай че те попадат в категорията " контактни ", унищожават се всички, които са инфектирани и които са били в контакт ". 

Относно това, че не се взимат проби от животните за съществуване на заболяването, преди те да бъдат убити, той поясни, че става дума за инструкция на Европейски Съюз, която е съответна по отношение на тежестта на заболяването и заплахата, която тя носи. 

" Мерките са, с цел да се отбрани публичния интерес. А не да се отбрани самият собственик ", категоричен беше Иванов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР