Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да

...
Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да
Коментари Харесай

Промени при болничните и повече отпуска предлагат законопроекти

Обезщетението за първите три дни от заболяване на служащия да се изплаща от Националния застрахователен институт, а не от работодателя, както е в този момент. Това планува законопроект на партия " Воля ", импортиран в Народното събрание.

Според сегашната нормативна уредба първите три дни от болничния лист се заплащат от работодателя, като компенсацията е 70% от заплатата. След това компенсацията се поема от фондовете на Национален осигурителен институт и покрива 80% от заплатата.

Вносителите пишат в претекстовете, че най-често болничен се употребява за 3 дни и по този начин пострадали са основно работодателите. Те оферират изменението да влезе в действие от 1 януари 2020 година, с цел да се плануват пари в бюджета на Национален осигурителен институт за задачата без да показват каква сума съгласно тях ще е нужна.

Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, в сравнение с през цялата 2018 година Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ръководещите са подготвени да се преборят с явлението " подправени болнични " и даже заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи към празнични дни броят на употребените болнични се усилва с 20-30%. Има разнообразни хрумвания по какъв начин да стане това, да вземем за пример с унищожаване на компенсацията за първите три дни или понижаване на размера му.

Депутатите от " Воля " пишат в претекстовете, че работодателите са натоварени ненужно и безпричинно, тъй като от една страна внасят осигуровки за болест за служащите, а от друга - поемат за своя сметка обезщетяването за разлика от самоосигуряващите се, да вземем за пример, чиито първи три дни болнични се покриват от Национален осигурителен институт.

Повече отпуски за майките и детски надбавки за всички

С други законопроекти същите депутати оферират майките да получават по 1 ден заплатен отпуск годишно за всяко от децата си, ненавършили 18 година Предлага се също и да отпадне подоходният предел, над който фамилиите не получават детски надбавки или ги получават отчасти. Според вносителите по този начин е по-справедливо, а всички български деца ще имат равни права.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР