Обезщетението за отглеждане на дете през втората година става 380

...
Обезщетението за отглеждане на дете през втората година става 380
Коментари Харесай

Вдигат майчинските и пенсиите

Обезщетението за развъждане на дете през втората година става 380 лв.


Майчинските и пенсиите ще се усилят от 2018 година, взеха решение депутатите като одобриха на второ четене бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Обезщетението за развъждане на дете през втората година се покачва с 40 лв. до 380 лв. от 1 януари 2018 година Бюджетът планува още от 1 юли следващата година да има ново индексиране на пенсиите с 3,8%. Пенсионната осигурителна вноска също се подвига с още 1% от 2018 година

Променят се и условията за право на парично обезщетение за безработица, като импортираните и дължими осигурителни вноски във фонд “Безработица ” би трябвало да са за минимум 12 месеца от последните 18. Минималното обезщетение за безработица също се усилва от 7,20 лв. до 9 лв. с дневен оптимален размер – 74,29 лв..

Минималната работна заплата от 1 януари се усилва от 460 лв. до 510 лв.. Депутатите гласоподаваха и минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица да стане 510 лв., а оптималният – 2600 лв..

Присъда за хиляди пациенти


Без смяна одобриха бюджета за здраве

 Мораториумът за нови молекули остава Мораториумът за нови молекули остава
Бюджетът на НЗОК за 2018 година беше дефинитивно признат, откакто депутатите го гласоподаваха на второ четене на днешното си съвещание. Той остава в размер на 3  859  978  000 лева и предложенията за нарастване не бяха признати.

Остава мораториумът за нови молекули на истински медикаменти за следващата година, както и възбраната за откриване на нови действия, които касата да заплаща. Въпреки митингите на неправителствени организации, специалисти и лечебни заведения, хиляди български пациенти ще останат по всяка възможност без опция за използване на нужното им лекуване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР