Обезщетение от 400 000 лева е осъдена да плати прокуратурата

...
Обезщетение от 400 000 лева е осъдена да плати прокуратурата
Коментари Харесай

Военен прокурор получава 400 000 лв. обезщетение за незаконни обвинения

Обезщетение от 400 000 лв. е наказана да заплати прокуратурата на военния прокурор Илиан Георгиев. Така Софийският градски съд е оценил вредите - имуществени и неимуществени, които прокурорът е претърпял от противозаконни обвинявания в длъжностно закононарушение, държане на патрони за револвер без позволение и заграбване, заяви lex.bg.

Решението на градския съд не е дефинитивно и делото към този момент е в Софийския апелативен съд, който го е насрочил за април.

Съдебната сага на прокурор Георгиев от Военно-окръжната прокуратура-София стартира преди 8 години. Той първо беше упрекнат и съден за документни закононарушения, само че Върховният касационен съд (ВКС) го оправда дефинитивно, като категорично акцентира неналичието на осъществено закононарушение, а не необоснованост на обвиняването. След това Георгиев заведе дело по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) и осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от 60 000 лв..

През 2012 година против него стартира друго дело, по което той беше упрекнат в 3 закононарушения – за длъжностно закононарушение, което се отнася до предпазване на материални доказателства, за държане на 26 патрона за револвер без позволение, и за заграбване 1009 лв., връчени му като материални доказателства, осъществено посредством документно закононарушение. Преди 2 години Върховен касационен съд го оправда дефинитивно и по него, и по-късно Георгиев на собствен ред е завел новото дело по ЗОДОВ.

Разследването и процесът против прокурора са траяли повече от 5 години, което е стимулирало и първоинстанционния съд да дефинира обезщетение за неимуществени вреди от 210 000 лв.. Софийски градски съд признава за потвърдено, че през тези години Георгиев е претърпял болки и премеждия, уронване на престижа и положителното си име пред обществото, сътрудниците, фамилията и приятелите, налагало се е да бъде изискан от татко си, имал е и душевен контузии, които не са отшумели и досега. Илиан Георгиев е и волейболен арбитър, а в хода на следствието и след писмо на прокуратурата до волейболната федерация, той е бил изваден от листата на съдиите поради липса на морал. Всичко това, приема съдът, е било резултат от воденото дело против него дело без съществуване на безапелационни доказателства за виновността му.

В исковата си молба пред Софийски градски съд прокурор Георгиев е претендирал 700 000 лв. компенсации за неимуществени вреди – по 200 000 за всяко главно обвиняване и 100 000 за това в документно закононарушение. Отделно е изискал над 260 000 лв. обезщетение за имуществени вреди от прехрана на семейство, неполучени заплати, невнесени осигуровки и разходи.

Съдия Богдана Желявска е решила, че искът за неимуществени вреди е потвърден и състоятелен до 210 000 лв..

" Обезщетението следва да бъде съобразено с личността на дееца, метода по който е претърпял случилите се събития и отраженията, които са оказали върху него. То има за цел да репарира накърняването на персоналните права и ползи, а справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди значи да се дефинира прецизен паричен еквивалент на отрицателните прекарвания и психологичното им отражение върху повреденото лице ", се споделя в решението на съда.

За неполучени заплати, неплатени осигуровки, за адвокатски възнаграждения и разходи за явяване по каузи, съдът е присъдил обезщетение на Георгиев от над 181 000 лв.. Отделно от това, прокуратурата е наказана да заплати и разходи по делото от над 9500 лв..

Макар и неокончателно, решението на съда дефинира едно от рекордните компенсации в дело по ЗОДОВ. Практиката на съдилищата демонстрира, че оправдани по наказателни каузи магистрати постоянно получават по-сериозни компенсации. Най-известният случай е на арбитър Петър Сантиров, който беше дефинитивно оневинен по делото за рушвет, в което беше обвиняем с някогашния боен министър Николай Цонев и някогашния основен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. На първа инстанция, Софийски градски съд присъди на Сантиров 300 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, а делото сега е в Софийския апелативен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР