Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата

...
Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата
Коментари Харесай

Новата методика за обезщетения при смърт на против - вече има за и против

Обезщетение до 60 000 лева за прочувствени премеждия от загубата на умрял при злополука на пътя да получава всеки един от най-близките му родственици - съпруг/а, деца и родители. Отделно от това всяка контузия за потърпевши в пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се прави оценка в точки според от увреждането. Една точка да е равна на минималната работна заплата. Това планува план на методика за установяване на размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди, плащани по " Гражданска отговорност " при произшествия, написа в. " Сега ".
Идеята за методиката идва откакто преди година Върховният касационен съд (ВКС) разшири кръга на хора, които имат право на обезщетение при гибел на пътя. Към съпрузите, децата и родителите бяха включени братя, сестри, баби, дядовци, лели, чичовци и всевъзможни близки до жертвата. Тогава застрахователите предизвестиха, че това решение може да докара до съществени загуби и ще би трябвало да се покриват спомагателни разноски от 800 милиона до 1,3 милиарда лв., което ще докара до внезапно повишаване на цената на " Гражданска отговорност ". Застрахователите предизвестиха, че в някои случаи има мощно повишени компенсации
В края на предходната година, с основен мотор депутатът от ГЕРБ и ръководител на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, депутатите одобриха предели в Кодекса за обезпечаване за неимуществените компенсации при произшествия. Те бяха мощно подложени на критика от адвокатската гилдия и избрани като жестоко посягане върху правовия ред. За най-близките родственици - съпрузи, деца, родители, беше избран таван на компенсацията до 20 000 лева, а за по-далечните родственици - до 5000 лева . Гласувано беше също тези ограничавания да работят краткотрайно до приемането на методика с ясни критерии за установяване на компенсациите, по която да се управлява съдът.
От плана на методиката излиза наяве, че за далечните родственици таванът от 5000 лева при гибел на пътя се резервира. За най-близките родственици обаче сумата е повишена на 60 000 лева в съпоставяне със сегашните 20 000 лева . При някои характерни случаи като гибел на малко дете или на бременна жена компенсацията за болки и премеждия на околните може да нарасне с до 75%. Към тези компенсации обаче може да бъдат отсъдени и обезщетения за имуществени вреди поради загубата на приход в фамилията и издръжката на децата.
Новото е, че неимуществените компенсации за телесни увреждания в резултат на злополука ще се дефинират по точкова система. Лекари са оценили всяка контузия с избран брой точки, като една точка е равна на минималната работна заплата. Точките при телесни увреждания са по този начин разчетени, че оптималният им брой е 200. През 2020 година, когато се чака да влезе в действие методиката, минималната заплата е планувано да нарасне от сегашните 560 на 610 лв.. Това значи при политравма оптималната сума да доближи 112 хиляди лева Към това обезщетение също може да бъде присъдена и отплата за неработоспособност, разходи за лекуване и полагане на домашна грижа.
Всъщност, както и до момента, застрахователят ще взема решение какво да бъде компенсацията, а който не е удовлетворен от него, ще може да се обърне към съда. Според ръководителя на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев методиката предлага обективен механизъм на база на сегашната правосъдна процедура и практиката на застрахователните компании. " С въвеждането на методиката ще се избегнат субективизмът и несъответствията, които се получават при компенсациите в другите съдилища. В момента за едни и същи случаи в другите съдилища неимуществените вреди варират от 80 хиляди до 150 хиляди лв. ", уточни Велев. Според него бъдещата разпоредба ще сътвори и предвидимост какво могат да чакат застрахователите, потърпевшите лица и техните близки.
Адвокати от Националното съдружие на потърпевшите при произшествия обаче настояват, че методиката понижава до три пъти сумите, които сега дефинират съдилищата. Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия посочи, че за гибелта на дете се предлага обезщетение от 75 хиляди лв. при 150-200 хиляди, давани от съдилищата сега . " Искат да ни накарат да сме европейци втора употреба - същите тези български застрахователи, които при злополука в чужбина заплащат след правосъдни решения по 1 млн. евро компенсации за умрял ", добави той.
Самата методика е създадена от консултантска компания " HLB България ", като в работата са взели участие 16 специалисти - лекари, психолози, актюери и финансисти. Възложител е Гаранционният фонд, само че цената на контракта не бе оповестена. Предстоят публични разисквания на плана на методиката, след което три ведомства - Комисията за финансов контрол, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика, ще приготвят и утвърдят съответната разпоредба. Това би трябвало да стане до 7 декември тази година.
Какво съставлява методиката - научете в Expert.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР